Karvezetőnkről
Diszkográfia

„A zene ott kezdődik, ahol a szó hatalma véget ér."
(Debussy)

Kórusunk 2002 októberében alakult 10 fővel, Tárnoki Nőikarként. A 2008-ban egyesületté alakult, és a Gaudium Kórus nevet felvett kórus jelenleg 20 aktív taggal működik. Kórusunk 2009 januárjában fejlődött vegyeskarrá. Tagjaink többsége amatőr, énekelni szerető ember.

Karnagyunk a kezdetektől Szinyéri Judit, aki az Andreetti Károly Általános Iskola és Művészeti Iskola zeneművészeti tagozatán tanít.

Repertoárunkat a klasszikus kórusirodalomból választjuk. Szívesen éneklünk minden zenetörténeti korszakból a reneszánsztól a 20. századig sőt tanultunk már könnyebb kortárs darabot is, egyházi és világi műveket egyaránt. Az utóbbi években a spirituálé és a jazz irányzatába is belekóstoltunk. 

 Megalakulásunk kezdetén nagyrészt településünk nemzeti, kulturális és egyházi ünnepein szerepeltünk. Több alkalommal szerveztünk Tárnoki Kórustalálkozót. Jó kapcsolatot építettünk ki a régió több kórusával. 2007 júniusában a KÓTA hagyományos minősítőjén „Ezüst diplomát" szereztünk női kamarakórus kategóriában. A Tárnoki Lokálpatriótákkal és a Művelődési Házzal közösen szerveztünk ismeretterjesztő jellegű műsorokat. Így a Kodály Estet és Reneszánsz Estet, Liszt és Erkel Estet, de hívtak már bennünket családi ünnepségekre is énekelni. 2009-ben szerveztük a Pártfogók Bálja jótékonysági rendezvényt és rögzítettük első CD lemezünket. A 2009 augusztusában megjelentetett, saját kiadású album a „Néked zeng" címet kapta és 47 percben 20 kórusmű hallható rajta. Rendszeresen részt veszünk Tárnok rendezvényein, a régió kórustalálkozóin és országos fesztiválokon. A régió településein kívül énekeltünk már Budapesten, Győrben, Vasváron és a Duna TV-ben. Kiemelkedő jelentőségű a Pécs Cantat Fesztivál, ahol 2010-ben és 2015-ben is ott lehettünk ill. a zempléni BOR MÁMOR BÉNYE Fesztivál, ahol már 2 alkalommal adtunk koncertet. 2018-ban a Muzsikál az erdő rendezvényén szerepeltünk Mátraverebély-Szentkúton. 2013-ban a Keszthelyi Dalünnepen „Arany dicsérettel" minősítést kapott az énekkar, amit 2021-ben Bercelen az Egyházzenei Kórustalálkozón ismét megítéltek számunkra vegyes kamarakórus kategóriában. Tagjaink amatőrök, akiket az éneklés öröme mellett baráti kapcsolatok is összekötnek.

  A Gaudium Kórus továbbra is várja az éneklést kedvelőket tagjai sorába. Próbáinkat keddenként 18-20 óra között tartjuk Tárnokon az Ifiházban.


Karvezetőnk

Szinyéri Judit a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szerzett ének-zene - karvezetés szakon diplomát 1993-ban. A főiskolás évek alatt a főiskolai kórusokon kívül tagja volt a Nyíregyházi Városi Vegyeskarnak és a Nyíregyházi Ifjú Zenebarátok Kórusának is. Később Budapesten, a Bartók Kórusban énekelt.

1999 óta él férjével és három gyermekével Tárnokon, ahol a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola ének-zene tanára volt 2012-ig, valamint 2002 októbere óta a Tárnoki Nőikar majd a Gaudium Kórus karvezetője. A kórus 2008. évi egyesületté alakulása óta a Gaudium Kórus Kulturális Egyesület elnöke. 2015/16 évben végezte el a tanári kiegészítő mesterképzést az ELTE PPK karán. 2016 óta a Sóskúti Andreetti Károly Általános Iskola és Művészeti Iskola zeneművészeti tagozatának tanára.


Diszkográfia

Néked zeng – a Gaudium Kórus első CD-je

A Gaudium Kórus Kulturális Egyesület Néked zeng című, saját kiadású 47 perces CD-je 2009 augusztusában jelent meg. A CD-n madrigálok, egyházi művek, hazafias dalok és népdalfeldolgozások szerepelnek. Közöttük három mű ma élő zeneszerzők alkotása, egy pedig – Dr. Szűcs Lajos: Ave Maria - először hallható felvételen.

A CD-re szóló megrendeléseket a judit.szinyeri@gmail.com címen fogadjuk. A hanglemez ára 1500 forint, Tárnok területén ingyenes kiszállítást vállalunk. Postán történő küldés esetén az árról és a fizetés módjáról kérjük, érdeklődjön a megadott e-mail címen. A CD-n is szereplő Gastoldi: A táncos című kórusművet ide kattintva hallgathatja meg, a CD-felvételről készült képeket pedig ide kattintva lehet megtekinteni.

A CD kiadását Tárnok Nagyközség Önkormányzata és a SZIGET-COM Kft. támogatta.

Köszönettel tartozunk a CD elkészítésében közreműködő Miskolcziné Hajtun Zsuzsa zongoraművésznek, Szász Annamária énekesnek, Ladányi Tibor hangmérnöknek, Pőcze Tamás fotósnak, valamint Kurucz Zoltán plébánosnak a templom, és Szűcs Péternek a zongora rendelkezésre bocsátásáért.