A Gaudium Kórus az Europa Cantat fesztiválon (2015 július 24-augusztus 02.)
Kórustalálkozó Diósdon (2015. június 06.)

A Gaudium kórus és az iskola énekkarának közös zenei programja:
„60 perc alatt a föld körül” (2014. október 5.)
A Gaudium kórus táborozása 2014-ben (2014. augusztus 14-17.)
Jubileumi kórustalálkozó Herceghalmon (2014. május 24.)

Flashmob a Tárnoki Művelődési Házban (2013. december 14.)
Adventi gyertyagyújtás az Idősek Otthonában (2013. december 9.)A Tárnoki Lokálpatrióták Egyesületének Adventi Koncertje Tárnoki Rózsafüzér Királynéja katolikus templomban (2013. december 8.)
Etyeki Sarlós Boldogasszony Ünnepi Búcsú Koncert (2013. július 06.)
Keszthelyi Dalünnep (2013. június)

Kórustalálkozó a „ Zenei világnap” alkalmából (2012. 09. 30.)
Beszámoló a Gaudium Kórus táboráról (2012.)
Kórustalálkozó Herceghalmon (2012. június 10.)

Adventi koncertek (2011.)
Liszt Ferenc emlékest
Beszámoló a Gaudium Kórus táboráról (2011.)
Képek a táborról
Hangulatos este Dorogon

Második kórusfellépés a Budavári Palotában

Adventi koncert lesz december 12-én

Tárnok, az énekes falu
A Gaudium Kórus a PÉCS CANTAT 2010. fesztiválon

Gospel is szerepel a Gaudium adventi repertoárján
Köszönet az élményért...
Néked zeng – elkészült a Gaudium Kórus első CD-je (2009 június)

 A Gaudium is szerepelt az Alcsúti Arborétum kápolnájában rendezett kórustalálkozón (2009 június)

Adventi hangverseny (2008 december)
A Gaudium Kórus beszámolója (2008)
II. TÁRNOKI  KÓRUSTALÁLKOZÓ (2008 november)
Nagyböjti hangverseny (2008 március)

Adventi koncert (2007 december)
Gondolatok a Kodály-emlékestről (2007 november)

2015. július 24-augusztus 02. A tárnoki Gaudium Kórus az Europa Cantat fesztiválon

Idén nyáron Pécs adott otthont a 2015. július 24-től augusztus 2-ig megrendezésre került EUROPA CANTAT XIX. Nemzetközi Kórusfesztiválnak. A rendezvény számos ország kórusainak részvételével, 130 koncerttel, 26 helyszínen várta a zene iránt érdeklődőket.

Kórusunk már több mint fél éve készült a fesztiválon való részvételre. Azt is mondhatnánk, hogy öt éve. Mivel 2010-ben ugyanitt Pécsett néhány kórustagunk már ízelítőt nyerhetett a Pécs Cantat fesztivál hangulatából. Ezen felbuzdulva regisztráltunk az idei rendezvényre. Célunk kettős volt. Egyrészt hazánk egyházi és világi zeneműveit népszerűsíteni önálló koncertek által más országok résztvevőinek számára. Másik célunk pedig, hogy a „Latin szenvedély” kórusműhelyben új műveket tanulva, megismerkedjünk Latin- és Dél- Amerika népzenéjén és városi zenéin keresztül a távoli földrész nyelveivel, tájaival, ritmusvilágával, sugárzó életszeretetével.


A kollégium előtt

A hat Pécsett töltött nap alatt kitűzött céljaink maximálisan megvalósultak, sőt mondhatjuk, hogy túl is szárnyaltuk azokat. Mindeközben egyre jobban megismertük egymást kórustársainkkal. A Gaudium Kórus két este adott önálló koncertet. Július 26 - án, a Kórusok Éjszakáján. Az Elefántos Ház épülettömbben található, nemrégiben felújított Nick udvarban énekeltünk magyar népdalfeldolgozásokat: Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Ádám Jenő műveiből. A közönség nagy tapssal honorálta előadásunkat.


A Kórusok éjszakáján


A Nick udvarban

Július 27 - én egy izgalmasabb helyszínen kellett bemutatkoznunk. A Kórusok Szemtől Szemben program keretében a Gázi Kászim pasa Dzsámijában, - mely jelenleg Pécs-Belvárosi Templomként működik - léphettünk fel. Az Ezeregy éjszaka meséinek világát idéző, kiváló akusztikájú épületben a Peiyang Chorus of Tianjin University volt kórustársunk, ők szerepeltek elsőként. A nagy létszámú, kínai, egyetemista fiatalokból álló csapat kristálytiszta hangzásával elvarázsolta a közönséget. Ezek után nem volt könnyű megszólaltatni repertoárunkat. Crüger, Liszt, Bartók, Halmos LÁszló, Young, Kedrov és Karai József szakrális műveit adtuk elő. A kórus minden tagja a helyszínhez méltó maximális teljesítményt igyekezett nyújtani. S bár az előző produkciók után eltörpült kis létszámú kórusunk, mégis nagyon szívhez szóló elismerésben volt részünk. A program végén a kínai kórussal összeállva, egy a fesztiválon közösen megtanult „Hej Jancsika, Jancsika” kezdetű magyar népdallal örvendeztettük meg a teltházas közönséget.

A két megmérettetés után, fellélegezve merülhettünk bele a fesztivál által nyújtott programokba. Egyébként elég szoros volt a napirend. Reggeli a szálláshely melletti tornateremben. Utána a pécsi Tudás Központ előadótermében három óra műhelymunka: beéneklés, majd az Argentín, Brazil, Kubai dalok tanulása. Ebéd az egyetem menzáján és ezután jöhetett a szabad program. Szabad időnkben igyekeztünk Pécs város nevezetességeit, és minél több kórus koncertjét megtekinteni. Esténként pedig a Dóm térre igyekeztünk, ahol az erre az alkalomra felállított színpad előtt a fesztivál valamennyi résztvevője közreműködésével közös éneklésre kerülhetett sor. A szépen felújított város, a meleg nyári este, a kivilágított műemléképületek, templomok, városháza, a színház, a csobogó szökőkutak, kávézók, borkóstolók, árusok mind csodálatos hangulatot árasztottak. A zene betöltötte az udvarokat, utcákat, tereket, bevásárlóközpontokat, templomokat, kulturális központokat. Aki teheti ne hagyja ki a legközelebbi fesztivált!

Mindeközben még a kórusműhelyben délelőttönként „komoly” munka folyt. Készültünk a Latin szenvedély Műhelyzáró Koncertjére, mely a Kodály Központban volt.


A Kodály központ előtt

Hat nap alatt hat zeneművet tanultunk meg különböző nyelveken. Nagy kihívás volt ez számunkra, mivel angol nyelven kaptuk az instrukciókat, s a műhelyben magyarokon kívül más nemzetek kórusai is képviseltették magukat. Az Argentínából érkezett műhelyvezető karnagy és zenepedagógus Virginia Bono temperamentumával, pozitív kisugárzásával, szeretetével és kiváló szakmai tudásával legyőzte a nyelvi korlátokat. A zene által olyan titkokba vezetett minket, olyan tudást adott át a műhelyben lévők számára, amely nem csak egy műhelyzáró koncertben csúcsosodott ki, hanem egész kóruséletünk során meghatározó lesz. A műhelyzáró koncertre július 29-én este került sor. Teltházas, fizetőközönség előtt énekelhettünk. Bár mindnyájan éreztük, hogy van mit dolgoznunk a darabokon, a kiváló karnagy bátorságot adott és a lehető legjobb formánkat nyújtottuk. Volt egy meglepetés is. A Sensemaya című kubai műben a mi Zelenka Péterünk kapta meg a sámán spanyol nyelvű szerepét. Nagyon hatásos volt az előadása, mindannyian büszkék vagyunk rá!


A közös éneklésre várva

Az előadás után sajnos búcsúzásra került sor. Mindenekelőtt Virginiától köszöntünk el. Azután néhány kórustagtól, akik még aznap hazautaztak. Voltak, akik másnap reggel tértek haza és néhányan még maradtak.

Összegezve az Europa Cantat XIX. kórusfesztiválon való részvételünket elmondhatjuk, hogy a kitűzött céljainkat megvalósítottuk. A fellépéseken kiválóan helytálltunk. Új kórusműveket hoztunk. Felejthetetlen élményekkel gyarapodtunk. Nagyszerű csapatépítő program volt. Köszönetünket fejezzük ki a Nemzeti Kulturális Alapnak és a Karsai Alba Kft.-nek, hogy hozzásegítettek a pécsi fesztiválon való részvételünkhöz. Hálával tartozunk családtagjainknak, hogy e néhány napra nélkülöztek minket. Legnagyobb köszönet karvezetőnket, Szinyéri Juditot illeti, aki megszervezte és „végigvezényelte” számunkra ezt a programot. Köszönjük Judit!

Szanyóné Kusa Gyöngyi

2015. június 06. Kórustalálkozó Diósdon

A Gaudium kórus meghívást kapott a diósdi Fidelio Kamarakórustól, a 2015 június 6.-án megrendezett kórustalálkozójára. A rendezvénynek a diósdi katolikus templom adott otthont, ami egy nagyon szépen felújított, remek akusztikával rendelkező épület.

A koncerten a meghívó diósdi kóruson kívül a Kaposvári Zenekedvelők Kórusa is fellépett. A Fidelio Kamarakórus egy nappal a találkozó előtt elveszítette egyik tagját. A rendezvény hangulatát elhunyt kórustagjuknak ajánlották, akinek a templomban a fényképe mellett egy szál rózsa és egy gyertya állított emléket.
Műsorunkat egyházi művekből állítottuk össze. Az Alleluia és az Esti ima című művek kiemelkedően nagy sikert arattak, a közönség vastapssal fejezte ki elismerését. Közös műként az Esti dalt énekelte a három kórus együtt a Kaposvári Zenekedvelők kórusa karvezetőjének vezénylésével. A műsor után nagyon sok dicséretet kaptunk.

A találkozó ezzel még nem ért véget. A templomból átsétáltunk a hangulatos Diósdi Tájházba, aminek hűse kimondottan jól esett a nyári nagy melegben. A házigazda kórus különböző harapnivalóval, és innivalóval vendégelt meg bennünket. A finom falatok után a kórusok közösen énekeltek világi és egyházi műveket egyaránt. A hangulat barátságos és emelkedett lett, hisz az énekléssel azonnal megtaláltuk a „közös hangot”. A jó társaságban az idő is gyorsabban telt, a kottáink megosztása után mind azzal a reménnyel tértünk haza, hogy ennek a találkozásnak legyen folytatása.

Héthyné Kádár Valéria

 

2014. október 5. A Gaudium kórus és az iskola énekkarának közös zenei programja:
„60 perc alatt a föld körül”

Kórusunk 2014. október 5.-én a Tárnoki II. Rákóczi Ferenc Sportiskolai Általános Iskola énekkarát zenei jutalom programban részesítette. Százhalombattán a Barátság Művelődési Központban rendezett műsorra vittük a gyerekeket, ahol a 15 éve alapított Talamba ütőegyüttes „60 perc alatt a föld körül” című előadását élvezhettük az ifjúsággal együtt.

A műsor a címéből adódóan a világ összes tájáról betekintést engedett az ütős hangszerek világába. Így ismerkedtünk egy kicsit az afrikai zenével az amadinda segítségével. Afrikában  ütős hangszereket háromféle formában használnak. Szertartásokon, távoli kommunikációra, mivel a párás levegő jobban viszi a hangot, sőt még az altatáshoz is, amihez a kalimbát szólaltatják meg.

A következő földrész Amerika. A latin-amerikai táncokhoz használt dobok bemutatásához a steel drum csodálatos hangja adta a dallamot, így kiderült, a dob nem csupán ritmust tud adni. A marimbához a közönség csettintett, így közösen alkottunk blues zenekart, és remek boszanovát hallhattunk.

Európába érkezve megismerhettük a különbséget a fémlapos harangjáték és a fahanglapos xilofon között. Az előbbit Kodály Zoltán Háry János c. művéböl szólaltatott meg egy  részletet, az utóbbi egy magyar népdalcsokorral hallatta hangját. A komplett dobfelszerelést is bemutatta az együttes vezetője, aminek érdekessége, hogy egyszerre több ütős hangszer is megszólalt egyetlen zenész segítségével.

Ettől egyszerűbb módon is lehet ritmust nyerni, erre a legjobb példa egy kis roma muzsika volt. Hiszen a ceglédi kannát régóta alkalmazzák ritmushangszernek különböző módokon megütve, ehhez társult még két fém evőkanál és a szájbőgő. A hangulatunk egyre vidámabb lett, és alig hittük el, hogy lassan véget ér az egy órás előadás.

Ázsiába érve kétféle gonggal ismerkedtünk. A tam tam gonggal, ami egy nagy lapos fém hangszer ütővel és a kínai opera gonggal ami egy kisebb fém hangszer peremmel a szélén. Ez utóbbiról azt hihetnénk csendes kis dob, de hallhattuk, hogy van ereje ennek a kicsi hangszernek is.

Egy kis pihenés következett. Szinte relaxálhattunk lehunyt szemmel, miközben az óceán dob hangja utánozta a hullámzás hangját. Ez a dob a keretes dobok családjába tartozik, kecskebőrrel van bevonva és a belsejében növényi magvak surlódása idézi a tenger morajlását.

Az andalító pihenés után búcsúzóul újra felrázták a hangulatot az ütős együttes tagjai. A színpadra gurítottak három szemetes kukát, és ritmusra verték őket, viccesen szórakoztatva a megtelt nézőteret.

A műsor után a gyerekek és a felnőttek is vidáman távoztak az előadásról, ahol emlékezetes utazásban volt részünk közösen, a Talamba ütősegyüttesnek köszönhetően.

Héthyné Kádár Valéria

 

2014. augusztus 14-17. A Gaudium kórus táborozása 2014-ben

Kórusunk 2014. augusztus 14.-én indult útnak Erdőbényére. A helyszín választásában karveztőnk Színyéri Judit invitálása segített, akinek a családja régóta szerette volna kórusunkat meghívni. Ennek fényében csapatunk a Bor, mámor…. Bénye fesztivál idejére tervezte idei táborozását.

Szállásunk Erdőbénye szomszédságában egy húsz főt számláló falucskában a Simai Vendégházban volt. Érkezésünk után azonnal lenyűgözött mindnyájunkat ház, és a minket körülvevő táj szépsége. A finom házi ebéd után a Szinyéri pincészet borával koccintottunk, később talán ettől is teltek vidámabban a próbák. Nem csupán új műveket tanultunk, szerettünk volna csiszolni a vasárnapi fellépésünkre szánt dalokon. A későre nyúlt vacsora után vidám hangulatban társasoztunk.

Második napunk reggelén a korán kelők finom reggelit készítettek, és a friss kávéillattal csalogatták elő a nehezen ébredőket. Ezen a napon már csatlakoztak hozzánk azok is akik nem tudtak előző nap jönni. A próbák hangulata egy igazán összeszokott társaságot tükrözött. Ezt a napot szinte csak a próbáknak szántuk, egy kis kirándulással fűszerezve. A sok eső miatt kissé sáros volt utunk, de nekivágtunk az erdőnek. Megérte, mert a tiszta és ragyogó időben egészen messzire elláttunk a magas dombtetőről. A Zemplén gyönyörű látványa tárult elénk, a zöld minden árnyalatában pompázva. Miközben néztük dalra fakadtunk. Vacsora után ismét próbáltunk, majd meglátogattuk a szomszédos néptánc tábort, ahol élő zenére táncoltak a gyerekek. Néhányan csatlakoztunk a táncoló apróságokhoz, ami esti levezetésnek kitünő volt. Az este zárásaként bekukkantottunk a helyi templomba, melynek akusztikáját nagyra értékelve énekeltünk néhány darabot.

Szombaton már sűrű programra lehetett számítani. A délelőtti próba után kellemes ebéd következett, majd az utolsó próba a táborhelyünkön. Délután Erdőbényére látogattunk, a Református templomban elpróbáltuk a vasárnapi repertoárt, majd a Szinyéri családnál jártunk borkóstolón ahol nem csupán a remek borok és finom sajtok nyújtották az élményt számunkra, hanem egy különleges cseppkőben gyönyörködhettünk, ami a borospincében volt megtekinthető. A látványt színváltós világítás fokozta. A hűvös pincében meleg baráti hangulat áradt, dalunkkal háláltuk meg vendéglátóink kedvességét. Következő utunk a Béres pincészethez vezetett, ahol Béres doktor saját borával kínált bennünket. Nagyon jó hangulatban telt az esténk.

Vasárnap izgatottan vártuk fellépésünket, az Istentiszteletet követően a Református templomban. A ragyogó napsütés bearanyozta a templom belső terét, dalaink pedig melegséggel töltötték meg a bennünket hallgató közönség szívét. Műsorunkat két részre bontottuk egyházi és világi blokkra. A két rész között a lelkész mesélt a templom történetéről. Előadásunkat követően a hívek megvendégeltek bennünket. Ízletes házi ebéddel  és különböző süteményekkel várták kórusunkat. A jó ebédet követően búcsúzóul énekeltünk a házigazdáknak. Végül visszatértünk oda ahol a tábor kezdődött a Szinyéri családhoz, ahol családias hangulatban búcsúzkodtunk, és fejeztük ki hálánkat a meghívásért.

Esős, olykor napos emlékeink közé rengeteg vidám pillanat rejtőzött, amit haza hoztunk hosszú utazásunk során a 2014-es kórustáborból, és a borvidékről.

                                                                                              Héthyné Kádár Valéria

 

2014. május 24. Jubileumi kórustalálkozó Herceghalmon

Idén nagy örömünkre szolgált, hogy ismét meghívást kaptunk a herceghalmi Labdarózsa kórustól, akik idén ünnepelték megalapulásuk 20. évfordulóját. Ennek apropójából Jubileumi kórustalálkozót rendeztek 2014. május 24.-én 15h kezdettel. A rendezvényt most is a herceghalmi Általános iskola tornacsarnokában tartották, ami méretével igazán megfelelő helyszín egy ilyen nagyszabású programnak.

A hangulatról a meghívott fellépők gondoskodtak. Elsőként a születésnapját ünneplő Labdarózsa kórus szórakoztatta a meghívottakat, és a közönséget. Megható volt látni, hogy milyen hálásak egymásnak a közös munkáért, mivel előadásuk végén virággal és dísztárgyakkal is díjazták a a hosszú évek közös munkáját. A fellépők között szerepelt az etyeki Rozmaring hagyományőrző kórus, akik közül néhányan szívesen táncra is perdültek, amikor az Alte Edecker Musikanten fúvós zenekar rázendített, az összhang és a látvány kitűnő volt, hisz a hagyományörző kórus gyönyörű népviseleti ruhában ropta a táncot. A Szakály Mátyás férfikarral szólót énekelt Sebők Mónika operaénekesnő, a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország című Vincze Zsigmond művet sokan megkönnyezve hallgattuk tőlük. A Biatorbágyi népdalkör citerával kísérte a dalokat, melyeken nagyon jól szórakoztunk. Egy kis betekintést nyerve a dalokon keresztül, a régmúlt vidéki tréfás hangulatba. Kórusunk is kiváló repertoárral érkezett. Bárdos Lajos Vendégnótájával indítottunk, majd Young Alleluia, Bartók Béla Ne menj el című dalát női karként, férfi tagjaink nélkül énekeltük. Elhangzott még Gastoldi Jókedvem ébred, Kodály Zoltán Esti dal, Anon Tourdion, végül Robert Sund Good night című dalával zártuk műsorunkat.

A kórusokon és a fúvós zenekaron kívül a Füzes táncegyüttes is ropta a táncot nekünk Biatorbágyról. Öröm volt ennyi remek zenei élményt átélni, melynek magunk is szereplőként a részesévé váltunk. A már-már estébe nyúló műsor végén a házigazda Labdarózsa kórus meleg vacsorát tálalt fel, és remek hangulattól ittasan jóllakottan búcsúztatta a meghívott vendégeit. Köszönjük, hogy ott lehettünk!

Héthyné Kádár Valéria

 

2013. december 14. Flashmob a Tárnoki Művelődési Házban

Kórusunk 2013. évi utolsó összejövetelét tartottuk a Németh házaspár otthonában. A jó beszélgetések, eszegetés - iszogatás közben még egy kis szereplésre is sort kerítettünk.

Ezen a napon a Tárnoki Művelődési Házban Luca-napi Sokadalmat tartottak. A vásári hangulat színesítése gyanánt flashmob-ra készültünk, melybe csak néhány embert avattunk be. Az átriumban már mindenki a „Hajtókások” fellépését várta, amikor a nyüzsgő sokadalom közé apránként beszivárogtak a kórustagok, s az előre megbeszéltek szerint Kató belekezdett: „Örvendj világ”. A közönség meglepetten nézte, ahogy különböző helyeken dalba kezdtünk, folyamatosan bekapcsolódtunk egyenként az énekbe s a végére egy örömzenévé duzzadt a dal.

Ez volt az első ilyen típusú megmozdulásunk, amely kicsit tétován indult, de a végére egész jól sikerült.
 

2013. december 9. Adventi gyertyagyújtás az Idősek Otthonában

A nyár elején két szombati alkalommal egész napos kóruspróbát tarthattunk az Idősek Otthonában, mely nagyban segítette a Keszthelyi Dalünnepi minősítőre való alapos felkészülésünket.

Viszonzásképpen egy kis koncerttel örvendeztettük meg az Idősek Otthonának vendégeit az egyik adventi gyertyagyújtás alkalmából.

Bár a munkanap miatt a kórus limitált létszámban volt jelen, ennek ellenére bízunk benne, hogy dalainkkal sikerült a várakozás hangulatát örömtelivé varázsolni a hallgatóság számára.

Műsorunkban felcsendült dallamok: Várakozunk, Szép rózsabimbó nyílt ki, Karácsonyi bölcsődal, Otce nas, Örvendj világ.
 

2013. december 8. A Tárnoki Lokálpatrióták Egyesületének Adventi Koncertje Tárnoki Rózsafüzér Királynéja katolikus templomban

A hagyományos adventi koncerten évről évre színvonalasabb programok örvendeztetik meg a közönséget. Mi is igyekeztünk a régi művek mellett újabb dalok bemutatásával színesíteni az estét. Idén erre az alkalomra tanultuk meg a Szép rózsabimbó nyílt ki, a Várakozunk c. dalt melynek szövegét költői vénával megáldott szopránosunk, Héthyné Kádár Valéria írta, a The Little Drummer Boy dallamára és gitárkísérettel adtuk elő, valamint Handel: Örvendj világát, mely Győrffy Gergely hegedűművész hegedűjátékával emelte az este hangulatát. Ugyan nem erre az alkalomra tanultuk meg, de a Tárnoki közönség számára először volt hallható az Otce Nas (Mi Atyánk ószláv nyelven).

Az új művek mellett már előző években énekelt és szeretett dallamokat is bemutattunk. Az egyik a gyönyörűséges Karácsonyi bölcsődal, ahol végre azt alt szólam énekelhette a fődallamot. Azután Tamás: Ave Mariája, melyet az tett különlegessé, meghitté, hogy szopránosunk Némethné Tarcza Zsófia szólóénekével bűvölhette el a közönséget, és Héthy Dominik, Valink kisfia zongorán kísérte a kórust. Kodály: Adventi éneke mostanra már beérett. Ez a csodálatos mű, melyet a Keszthelyi Dalünnepre tanultunk méltó idejében szólalt meg ezen az esten.

A műsor végén a szokásos módon a közönséggel közösen, orgonakísérettel énekeltük a Dicsőség című népéneket.

Az estét szeretetvendégséggel zárták vendéglátóink.
 

2013. július 6. Etyeki Sarlós Boldogasszony Ünnepi Búcsú Koncert

Kórusunk 10. éves fennállásának alkalmából rendezett kórustalálkozónk kedves vendégei voltak az Etyeki Signum Kórus, Magdó Ildikó vezetésével. A kiváló énekkarral való együttműködésünk folytatásaként meghívást kaptunk 2013. július 6-án a Sarlós Boldogasszony ünnepére rendezett Búcsú alkalmából az Etyeki katolikus templomban megtartott hagyományos koncertre.

Vendéglátóink finom pogácsával vártak minket a helyi óvodában, itt volt lehetőségünk átöltözésre és beéneklésre. Minket már e helyszín is elbűvölt, szívesen lettünk volna itt újra ovisok. Majd együtt vonultunk át a gyönyörű templomba, a közös művek próbájára. Már itt feltűnt egy ismerős arc, a „Csillag születik” győztese Mészáros János Elek, aki Magdó Ildikó szárnyai alatt nevelkedett és az etyeki kórus kiváló tenorja. Izgatottan vártuk a közös éneklést.

A koncert 17.00 órakor kezdődött, Mészáros Péter plébános úr felemelő szavaival.

Első műsorszámként a Gaudium Kórus és a Signum Kórus közös előadásban, Szinyéri Judit vezényletével, Charpentier: TeDeum című műve csendült fel méltó bevezetéseként az ünnepi hangversenynek. Ezt a zeneművet már többször volt alkalmunk elénekelni. Vendéglátóink kérésére és tiszteletére immáron új szöveggel tanultuk meg a régi dallamot alkalmazva, így az összkarelőadása egy igen érdekes hangzást, időnként több mint négyszólamú művet eredményezett, mely nagy sikert aratott a nézőközönség számára.

A műsort a Gaudium Kórus műsora folytatta: Telemann: Lob und Ehre, Berkesi S.: Ó terjeszd ki Jézusom, Karai J.: Esti ima 2., Halmos L.:Jubilate Deo, Arcadelt: Ave Maria, F. Schubert: Heilig ist der Herr, végül a Let us break című spirituálé hangzott el. A lelkes közönség tapsára ráadásként elénekeltük az Ősi ír áldást.

Ezután az Etyeki Signum Kórus változatos, szép műsora következett, melyben több ismerős dallamot is felfedezhettünk. Majd Mészáros János Elek Wolf Péter: Ave Maria című művét adta elő mindannyiunk gyönyörűségére. Hangjával egymaga betöltötte az egész templomot, és elvarázsolta a hallgatóságot.

A műsor zárásaként Kodály Zoltán: Adventi énekére ismételten összevegyült a két kórus és immáron Magdó Ildikó karvezetésével csendültek fel a csodálatos, mennyei dallamok. Nagyon érdekes volt egy más felfogásban is elénekelni ezt a művet, amely az egyházi minősítőn repertoárunk része volt, s nehézsége ellenére is talán mindannyiunk „kedvese” lett.

A szép számmal összegyűlt közönség nagy tapssal honorálta a kórusok előadását. Örömmel fedeztük fel a sorok között régi kórustársainkat. Jó érzés volt számunkra, hogy Etyek Község Polgármestere is megtisztelte jelenlétével a hangverseny résztvevőit.

A koncert után kis vendéglátásra invitáltak meghívóink az óvodába. Finom ételekkel, italokkal kínáltak bennünket. Az este során egyéni és közös éneklések, jó ízű beszélgetések, váltották egymást, melyek során jobban megismerkedtünk vendéglátóinkkal. Kórusvezetőnk szép emléket, egy etyeki kórustag által erre az alkalomra készített tálat vihetett haza ajándékba.

Miután kiderült, hogy repertoárunk igencsak hasonló művekből áll, felvetődött egy közös nagyszabású mű betanulásának lehetősége. Egy másik közös tervünk, hogy jövő májusban részt vehetnénk a „Kórusok éjszakáján”

Beszámolóm végén Jombach Márta az Etyeki Signum Kórus nevében küldött leveléből szeretnék idézni, talán ez tükrözi legjobban az este hangulatát: „A visszajelzésekből ítélve mindenkinek nagyon tetszett a koncert, legfőképpen azok a részek, ahol együtt énekeltünk. Valószínűleg azért, mert az örömzene volt a javából és ezt a közönség is érezte.”

Szanyóné Kusa Gyöngyi

 

2013. június Keszthelyi Dalünnep

A Keszthelyi Dalünnepen a Gaudium kórus dicséretes aranyminősítést szerzett kamarakórus kategóriában

A Gaudium kórus 2013. június 21.-én útnak indult Keszthelyre, ahol megrendezésre került a II.Keszthelyi Dalünnep. Kórusunk 2012-2013 évadban teljes figyelmet szentelt a felkészülésre, mivel szerettünk volna minősítést szerezni a nagyszabású rendezvényen. Repertoárunk világi és egyházi darabokból áll össze így mindkét kategóriában indultunk.

Érkezésünk után nem sokkal, már a Fő téri gyönyörű Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban hallgattuk C.Tóth Zoltán a Dalünnep főszervezőjének köszöntőjét, amit a rendezvény zászlójának megáldása követett Tál Zoltán plébános által. Felcsendült a közös ének Gebhardi: Glória kánon című szerzeménye, amit a jelenlévő kórusok énekeltek együtt.

Napközben daloltunk jótékonysági célzattal a sétáló utcában.

Izgatottan készültünk és próbáltuk az utolsó pillanatig műveinket az egyházi bemutató előtt. A hatalmas templomban hamar megszoktuk a hangzást, és úgy zengett ajkainkon a dal, ahogy szerettük volna. A zsűri arcáról is elégedettséget olvashattunk le, és az ő tapsukat értékeltük a legnagyobb elismerésnek. Szívünket megtöltötte a zene, és az esti stafétaéneklésbe a sétálóutcában már felszabadult mosollyal az arcunkon vágtunk bele. A kórusok egymást követve sorakoztak fel a fáklyás-felvonulásra, minden csapat elejét jelezte a kórusok nevével ellátott tábla, amit magasba emelve büszkén vitt az elől járó dalostárs. A fáklyák az indulást várva mind meggyulladtak, és szebbnél szebb népdalokat énekelve lassan haladni kezdett a tömeg a Balaton partja felé. Vittünk egy kis "hazait" is, így különlegességként elénekeltük a "Csendes kis falucskát". A partra érve szólamonként osztották fel a kórusokat, így egy hatalmas közös kórust alkotott az ünneplő tömeg, és közösen énekelhettük el Bárdos Lajos-Erdélyi József: Istené az áldás, és Kodály Zoltán-Berzsenyi Dániel: A magyarokhoz című műveit.

Szombaton korai ébresztővel indítottuk a napot, hogy legyen idő beénekelni a világi művekből összeállított fellépésünkre, aminek a Balatoni Múzeum adott otthont. 10 órakor sorakoztunk fel a zsűri és a közönség előtt, a hatalmas hőség nem csökkentette lelkesedésünket. Ajkunkon felcsendült Pitoni: Boldog, aki énekel és ez attól volt igazán hiteles, hogy az arcunkon ragyogó mosoly is ezt bizonyította. Dalaink sorát Bárdos: Dana-dana című műve zárta, amit a közönség vastapssal díjazott.

Ebéd előtt a keszthelyi piac téren fakadtunk dalra, a vásárlók és az arra járók örömére. Közönségünk kicsikből és nagyokból állt, lelkesítő tapsuk pedig újabb éneklésre késztetett bennünket.

Délután a csapat végre lazíthatott is egy kicsit, élvezhettük a Balaton áldását. A parton baráti beszélgetésbe elegyedtünk, és mivel ahol csak lehet énekelünk így a vízben is megszólalt tőlünk egy-két könnyed dal. Az estéhez közeledve egyre izgatottabbak voltunk a díjkiosztás miatt.

A zsűri záróbeszédét követte a díjátadás. A Gaudium kórus díját karvezetőnk Szinyéri Judit vette át, a szallagot a Dalünnep zászlójára Némethné Tarcza Zsófia tűzte fel. Az utolsó fellépésünkre a Gálaesten, közvetlenül a díjátadó után került sor. Szívünkben örömmel és meghatottsággal, és kellemes fáradtsággal énekeltünk a Plébániatemplomban. Mindannyian gazdagabbak lettünk közös élményekkel, emlékekkel és ahogy C.Tóth Zoltán mondta a köszöntőbeszédében "napozott a lelkünk" a zene szeretetének dicső fényében.

2013. június 22.-én a Gaudium kórus dicséretes aranyminősítést kapott kamarakórus kategóriában. Terveink között szerepel, hogy a közeljövőben Tárnokon a daloskedvű lakossággal is megünnepeljük, egy kellemes családias hangulatú rendezvény keretében minősítésünket. Az összejövetelen csatlakozási lehetőséget kínálunk, az énekelni tudó és vágyó résztvevőknek. Mindenkit szeretettel várunk.

Köszönjük a támogatását az NKA azaz a Nemzetközi Kulturális Alapnak, Tárnok Nagyközség Önkormányzatának, a NEA vagyis Nemzeti Együttműködési Alapnak.

 

 

Héthyné Kádár Valéria

 

2012. június 10. Kórustalálkozó Herceghalmon

A Labdarózsa Kórus Egyesület meghívására 2012. június 10-én vasárnap 16.00 kezdettel került sor a hagyományosan évenként megrendezésre kerülő herceghalmi Kórustalálkozóra. Az alkalomhoz illően szépen feldíszített tornacsarnokban  szépszámú közönség gyűlt össze.

A műsorra 6 vendég együttes kapott meghívást. Mi másodikként léptünk színpadra a Biatorbágyi Szakály Mátyás férfi Kórus után. Igyekeztünk változatos összeállítást nyújtani repertoárunkból. Így műsorunkban elhangzott Charpentier: Te Deuma, Gastolditól a Jó kedvem ébred c. mű, szólókkal, Giardini: Éljenek a Víg nők, Egy zulu dal: Ewe, Thina Ollár Péter dobkíséretével, ismét egy Gastoldi mű: Il passionao és Bárdos Lajos tüzes tempójú Dana-Danája.

Ezután az Etyeki Rozmaring Hagyományőrző Népdalkör német nyelvű dalait hallhattuk, melyeket hagyományos viseletbe öltözve, harmonika kísérettel adtak elő.

Őket követte a Biatorbágyi népdalkör, akik citera kísérettel magyar népdalokat adtak elő.

A budakeszi óvónőiből alakult Budakeszi Népdalkör szintén magyar népdalokat, népballadákat hozott. A kíséret nélkül éneklő kórus igen nagy sikert aratott.

Hatodikként a vendéglátók énekeltek. A hölgyekből álló Labdarózsa Kórus a tavaszhoz, illetve koranyárhoz illő dalokat választott műsorába.

A programot az etyeki Alte Edecker Musikanten Zenekar zárta. A sváb hagyományokat őrző fúvószenekari darabokat játszó csapat igazi lakodalmi hangulatot teremtett a tornacsarnokban. A vidám dallamok táncra csábították a közönséget.

Minden meghívott kórus egy nagyon szép emlékplakettet kapott, a találkozó emlékéül, melyet nagy örömmel adtunk kézről kézre.Az est zárásaként kitűnő házigazdáink finom vacsorával kedveskedtek. Egy kis kötetlen beszélgetés, éneklés után vidáman indultunk haza, a gesztenyefákkal szegélyezett úton.

 

2012. szeptember 30. Győr
Kórustalálkozó a „ Zenei világnap” alkalmából

2012. szeptember 30-án Győrbe utazott kórusunk a Rába Dal- és Társaskör meghívására a Zenei Világnap alkalmából rendezett Kórustalálkozóra. Az eseménynek különleges helyszín adott otthont, ugyanis a kiváló akusztikájú, gyönyörű díszítésű Egyetemi Hangversenyteremben, a volt Zsinagóga épületében énekelhettünk.

A győri kórustól már tavaly is kaptunk felkérést, de akkor más program miatt nem tudtunk eljönni ezért idén mindenképpen szerettünk volna eleget tenni a kedves meghívásnak. Minden résztvevő évfordulós zeneszerzők műveiből adott válogatást.

A hangversenyen 4 kórus lépett volna fel, de az elsőként várt Cant’Art Énekegyüttes betegség miatt visszamondta a szereplést, így az ünnepélyes megnyitó után mi léphettünk először a közönség elé. Nem fogott ki rajtunk, hogy karvezetőnk hangszálgyulladása miatt nem tudott hangot adni. „Beugró tenorunk”, Erdőközi Máté kiválóan megoldotta ezt a problémát. A műsor szuper konferálása Kiss Éva személyét dicséri. Nem feledkezhetünk el Vogel Zoliról sem, aki vendégként a basszus szólamot erősítette. Így elértük azt az optimális létszámot, hogy minden szólamban legalább három ember énekelt.

Igyekeztünk változatos programot összeállítani. Műsorunkban a következő művek szerepeltek: Rezessy László: Hálahimnusz, Pitoni: Boldog aki énekel, Halmos L.: Jubilate, F. Schubert:Heilig, Gastoldi: Il passionao, Bárdos L.: Dana-dana. Boldogság töltött el minden kórustagot, hogy lelkes éneklésünket vastapssal jutalmazta a közönség. Altosaink nyilatkozták: „Dana-danát ilyen jól még sosem énekeltük.”

Következő fellépő a győri Pedagógus Kórus volt Katona Tibor karnagy vezetésével. Változatos műsorukban vegyes kari műveket hallhattunk igencsak színvonalas előadásban.

Már besötétedett mire a harmadik fellépő, a vendéglátó Rába Dal- és Társaskör kerülhetett a színpadra, művészeti vezetőjük Mezei Melinda dirigálásával. Műsorukban nagyrészt évfordulós zeneszerzők műveit hallhattuk, miközben a zeneszerzők életútja is felidézésre került.

A műsor zárásaként a három kórusból létrejött Összkar előadásában meghallgathattuk Kodály Naphimnuszát. Sajnos erre a műre nem volt elég időnk felkészülni a próbák során, de egy két ügyes Gaudiumos képviselte kórusunkat ezért rájuk méltán büszkék lehetünk.

A kicsit későbe nyúlt vasárnap estét egy kis vendégséggel zártuk. Vendéglátóink a közeli próbatermükbe invitáltak minket, ahol finom sütik, pogácsák és innivalók elfogyasztása közben röpke percekre közös éneklésre is sor kerülhetett. A rövid búcsúzkodás után gyorsan autóinkba szálltunk, hogy hamar hazaérjünk, mivel másnap reggel a kórustagok többsége korán indult munkába.

Kórusvezetőnk Szinyéri Judit, sok pozitív kritikát kapott: „Szép, kiegyenlített hangzás, változatos műsor, jó karakterek jellemezték az előadásunkat. A fiú szólamokat nagyon "irigyelték " tőlünk. Vendéglátóink nagyon kedvesek voltak. Többször is elmondták mennyire köszönik, hogy elmentünk és szeretnék a kapcsolatot fenntartani.”

Elmondhatjuk, minden résztvevő számára maradandó élményt jelentett a Győri Kórustalálkozó, talán a Gaudium Kórus fellépéseinek egyik fénypontja volt.

                                                                                              Szanyóné Kusa Gyöngyi

2011. Adventi koncertek

Kórusunk 2011-ben színes, eseményekben gazdag évet tudhatott maga mögött, de az év legutolsó hónapjára maradtak szívünk legkedvesebb fellépései, az Adventi koncertek. Ezekre a fellépésekre már szinte év eleje óta lelkesen készültünk és fokozott izgalommal vártuk az Advent eljövetelét. Az ősz folyamán komoly megerősítést kaptunk a sóskúti Adoramus Kórustól ahonnan altosainkat és férfi szólamainkat gyarapítva egy most már létszámában is valódi kórus köszönthette lelkes hallgatóit az Adventi koncerteken.

Karácsonyváró legelső fellépésünkre 2011. december 10-én szombat délután a Luca – napi kézműves vásáron került sor, a tárnoki iskola alsó tagozatos épületének zsibongójában. A vásári forgatag közepén hangulatos karácsonyi dalokkal adhattuk meg alapját az ünnepi készülődésnek. Az iskolai kórussal felváltva és közösen énekeltünk karácsonyi dalokat a jelenlévő szülők, pedagógusok és vásározók örömére.

2011.december 11-én vasárnap a tárnoki falusi templomban a Tárnoki Lokálpatrióták Egyesülete szervezésében megrendezett Adventi hangversenyen vettünk részt. Egyházi és világi karácsonyi dalok vegyeskari feldolgozásait énekeltünk, immáron állandó dobosunk Ollár Péter kíséretével. A hangulatos esten Riha Emil Tárnoki Ütősegyüttesével és régi kedves ismerősünkkel Szász Annamária szólistával igyekeztünk a jelenlévők lelkébe belopni a közelgő karácsony meghitt hangulatát. A hangverseny után a Tárnoki Lokálpatrióták vendégségre hívtak a Művelődési Házba, ahol forralt borral, üdítőkkel, szendvicsekkel, süteményekkel és jó beszélgetésekkel melengettük meg átfázott tagjainkat.

Adventi hangversenysorozatunk 2011. december 18-án vasárnap az Érd-Parkvárosi Református templomban folytatódott. Az istentiszteletet követően léphettünk a közönség elé. Dalaink vidámságukkal, meghittségükkel jó érzéseket ébresztettek a Jézusra várás napjaiban a gyülekezet hallgatóiban. Jóleső kedves visszajelzéseket kaptunk a közönségtől, s ezeket nagy örömmel vittük haza családtagjainknak a vasárnapi terített asztal mellé. De ezzel a nap még nem ért véget számunkra, mert délután öt órára Martonvásárra vártak minket.

A martonvásári Szélrózsa Kórust szokásos Adventi koncertjén vehettünk részt a római katolikus templomban. A Brunszvik Kastély mellett álló barokk stílusú templom belsője, szép freskói már látványában is elvarázsoltak minket, de a templom fantasztikus akusztikája még biztatóbban hatott ránk, miközben vendéglátónk próbáját hallgattuk. „Itt biztosan gyönyörűen fognak szólni a dalok” gondoltuk és nem is csalatkoztunk, mert a közönség vastapsából is kiderült, ez a kis templom méltó helyszíne volt az Adventi koncertnek. A műsorban először kórusunk léphetett az oltár elé, majd a Szélrózsa kórussal kiegészülve közösen énekeltünk néhány vegyeskari művet, ezt követően vendéglátóink összeállítását hallgathattuk meg. A műsor végén Varga János plébános úr dicsérő szavai mellett búcsúztunk a közönségtől. A hangverseny után kis közös beszélgetésre invitáltak vendéglátóink a közeli Brunszvik Óvoda épületébe.

Az ünnepi nap hangulatát lezárandó, még egy program várt ránk az est folyamán. Ez már nem a nagyközönség előtt zajlott, hanem szűk körben kórustagjaink a Németh házaspár meleg otthonában, ahol fellépéseink után kötetlen baráti ünneplésre gyűltünk össze, megvitatva eddigi fellépéseink tapasztalatait, felkészültünk idei utolsó szereplésünkre.

Karácsony előtti utolsó fellépésünk egy nem mindennapi esemény volt kórusunk történetében. Ennek előzménye kicsit korábbra nyúlik vissza. Az ősz folyamán új kórustag érkezett hozzánk Kis Éva személyében. Hamar kiderült, hogy Éva nem csak jó szoprános, de kiváló szervezői-vezetői adottságokkal rendelkezik. Igen közvetlen és vállalkozó szellemű, s mikor az Adventi hangversenyek kerültek szóba egy felkéréssel fordult hozzánk. „Énekelnénk-e a munkahelyének év végi záróünnepségén ahol Ő vezetői szerepkörben dolgozik? Laza stílusú karácsonyi dalokat kellene énekelni olyanokat, amiket egy kétkezi, szorgalmas munkásember is szívesen hallgat. Természetesen a vacsorára is hivatalos a kórus.”

 

Egy ilyen meghívásra nem lehet nemet mondani. Így lett hangversenysorozatunk utolsó állomása 2011. december 22-én egy székesfehérvári műanyag technikai termékeket gyártó cég évzáró bulija. A nem mindennapi feladat talán még nagyobb izgalmat keltett bennünk, mint a hagyományos fellépések. De karvezetőnk Szinyéri Judit elővette”mélyen őrzött” lazaságát és ezt ránk illetve a közönségre sugározva igen szórakoztató előadást nyújtottunk a vacsoravendégek számára. Műsorunk első részében a közönséget is aktív közreműködésre bíztatva mutattuk be a kóruséneklés jellemző sajátosságait, majd a műsor második felében az alkalomnak, helyszínnek megfelelő karácsonyi műveket adtunk elő ahol meglepetésként Kis Éva is csatlakozott a kórushoz.

 

Az este nagyon jó hangulatban telt, kiváló vendéglátásban volt részünk. Késő este volt már mikor élményekkel telve hazatértünk családunk köreibe. Lelkünkben megújulva várhattuk a Karácsony ünnepének eljövetelét.

Köszönet kórusvezetőnknek kitartó munkájáért, új tagjainknak a lelkes, szorgalmas részvételekért, Ollár Péternek, hogy minden helyzetben velünk van dobkíséretével, és mindenkinek, aki munkájával hozzájárult a Gaudium Kórus sikereihez.

 

Liszt Ferenc emlékest

Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója tiszteletére ország-, sőt világszerte megmozdult a zenei élet. Rengeteg helyszínen emlékeznek a magyar származású zeneszerzőre. Születésnapján (október 22-én) az USA-tól Magyarországig felcsendült Krisztus-oratóriuma, Budapesten pedig megkoszorúzták a Magyar Állami Operaház előtt álló szobrát.

Mi, tárnokiak is részesei lehettünk egy nagyon kedves emlékestnek, amelyet egy héttel a zeneszerző születésnapja előtt (október  15-én) rendezett a Gaudium Kórus Szinyéri Judit vezetésével.

Az immár vegyes karrá bővült kórus jóvoltából színvonalas koncertet hallhattunk, amelynek során mindenki számára nyilvánvaló lett, hogy Liszt nemcsak kiváló zongoraművész, virtuóz zongoradarabok szerzője volt, hanem számos más zenei műfajban is alkotott, kórusműveket, dalokat komponált. A társművészetek terén – különösen az irodalomban – is jártas volt. Dalaiban gyakran használta fel a korszak híres költőinek szövegét.

Az est folyamán mindebből ízelítőt kaphattunk: gyönyörködhettünk a  Gaudium Kórus által előadott világi és egyházi kórusművekben, Brezovácz Mirjam virtuóz zongorajátékában és  Hegedűs Krisztina szólójában.


 

Az est különlegessége volt, hogy a közönség soraiban ott ültek azok a gyerekek, akik a néhány héttel előbb meghirdetett Liszt rajzpályázat nyertesei voltak. Nem volt könnyű a feladatuk: megadott Liszt-zeneműre kellett szabadon választott technikával képet készíteniük. A nyertes pályamunkákat kivetítőn is megcsodálhattuk mindig azzal a zenei aláfestéssel, amelyre készültek. A gyerekek az est végén vehették át a díjakat Ament Éva grafikusművésztől.

Az ünnepély lezárásaképpen mindnyájan együtt énekeltük Liszt: Hajnalozó című kórusművét.

Azt hiszem, minden ott lévő nevében mondhatom, hogy méltóképpen ünnepeltük meg a nagy zeneszerző születését. És ami talán még nagyobb dolog: a szervezőknek sikerült közelebb hozni a falu apraja-nagyjához a ma már – sajnos -  csak kevesek számára értékes komolyzenét.

 

Hangulatos este Dorogon

Pár hónappal ezelőtt a tárnoki Gaudium Kórus meghívást kapott Dorogra a XXVI. Nemzetközi Kórustalálkozóra, mely esemény a Musik-Land Utazási Iroda rendezvénysorozatának része. Az utazási iroda legfőbb célkitűzése, hogy a zene révén bemutathassa vendégeinek országunk szépségeit, más kultúrcsoportokkal együtt zenéljenek, énekeljenek és táncoljanak, valamint felelős nemzetközi utazásszervezőként külföldi csoportjainak teljes körű magyarországi beutaztatását megszervezzék és lebonyolítsák.

Az  rendezvényre 2011.04.30-án szombaton 17.00 kezdettel került sor a gyönyörű parkkal körülvett, klasszicizáló megjelenésű dorogi József Attila Művelődési házban.. A műsorban bemutatkoztak: a Coral de Alcobedas (Spanyolország), a Stilla Pectus Nőikar (párkány/Szlovákia), Zrínyi Iskola Kóruscsaládja (Dorog), Tavasz Nőikar (Budapest), Gaudium Kórus (Tárnok), Kalevala Kórus (Budapest).

A színvonalas esemény megnyitását a vendéglátó dorogiak gyermekkórusai kezdték, a közelgő Anyák napja alkalmából, egy-egy dallal az édesanyákat is köszöntötték a gyermekek. Lenyűgöző élményt jelentett a kedves dalokat hallgatni, a produkciót az odakint megérkezett első idei zivatar dörgő hangjai sem zavarhatták meg.  Ezután a vendégkórusok bemutatkozása következett. A Gaudium Kórus a következő vegyeskari művekkel nyújtott élményt a közönségnek: Telemann: Lob und Ehre, Susato: Signum, Bárdos: Dana-dana, Az úton – Ősi ír áldás, Gastoldi: Il passionao, Donald Moore: Sing halleluja! (Ollár Péter dobkíséretével). Elmondhatjuk szép és változatos repertoárt sikerült összeállítanunk.

A találkozó zárásaként igényes vendéglátásban volt részük a résztvevőknek.  Minden kórust, külön táblával ellátott szépen terített asztal várt. A svédasztalánál mindenki kedve szerint választhatott az ételekből, s egy pohár innivalóval frissíthették fel az énekléstől kiszáradt torkukat. Sor kerülhetett a tapasztalatok élmények megbeszélésére s a különböző nyelvű kórusok is megtalálták a kapcsolatteremtés lehetőségét. A vacsora idején két zenész gondoskodott a jó hangulatról, de kis idő elteltével a vendégek vették át ezt a szerepet. Egy egy kórus összefogott s a nyelvi határokat ledöntve a zene egyesítő erejét hívva segítségül énekeltek olykor vidám, olykor borzongatóan szép műveket. Együtt énekelt szlovákiai, spanyol és magyar.

A dorogi XXVI. Nemzetközi kórustalálkozó nézőknek részvevőknek egyaránt sok új és szép élményt nyújtott. Aki hasonló eseményeken szeretne részt venni jelentkezzen nálunk, várunk minden énekelni szerető zenebarátot sorainkba.

Gaudium Kórus

Második kórusfellépés a Budavári Palotában

A Gaudium Kórus 2011. április 3-án 11.30 órai kezdettel, immáron második alkalommal adott koncertet Zenés Múzeumi Vasárnap Délelőtt program keretében a Budapesti Történeti Múzeumban a Budavári Palotában.

A fellépés helyszínéül a Múzeum Barokk Kápolnája szolgált, amelyet egy  folyosórendszeren át közelíthetett meg az érdeklődő közönség. Talán a kissé félreeső helyszín, talán az ebben az időben megrendezett családi program magyarázta a nézőközönség kis számát, minden esetre családias légkörben érezhettük magunkat a kápolna ódon falai között.

A műsorban a következő művek hangzottak el: Rezessy László: Hálahimnusz, Gastoldi: Il passionao, Regnart: Wenn ich gedenk dre stund, Giardini: Éljenek a víg nők, Susato: Signum, Schubert: Heilig, heilig, Donald Moore: Sing hallelu!, Az úton - Ősi ír áldás, Bárdos: Dana-dana A repertoár változatossága ismételten megmutatta, a Gaudium Kórus színeit, s a hallgatóság és a szereplők is egyaránt megtapasztalhatták, hogy a több hónapon át tartó felkészülés mostanra megérlelte gyümölcsét. Persze a gyakorlás sosem elegendő.. A Dob kíséretért külön köszönetet mondunk Ollár Péternek aki már egy ideje hűséges közreműködője fellépéseinknek.

Akik ott voltak nagyszerű félórát tölthettek el. A koncertlátogatók belépőjük megváltásával a kiállítás megtekintésére is jogosultságot szereztek. A Gaudium Kórus jövőre is tervezi a Zenés Múzeumi Vasárnapok programokon való részvételét a Budavári Palotában. Reméljük még több érdeklődőt vonz majd a tárnoki kórus hangversenye.

Legközelebbi fellépésünk 2011. április 30-án Dorogon lesz egy kórustalálkozó keretében.

Gaudium Kórus

 

Adventi koncert lesz december 12-én

A Tárnoki Lokálpatrióták Kulturális Közhasznú Egyesülete az idén is megszervezi adventi koncertjét. A helyszín a hagyományokhoz híven a falusi Rózsafüzér Királynéja Római Katolikus Templom.

A lokálpatrióták idén advent harmadik vasárnapján, december 12-én 17 órától várják a közönséget. A koncert állandó résztvevője, a tárnoki Gaudium Kórus idén a két éve alakult egyházközségi kórust, a sóskúti központtal működő Adoramus Vegyeskart hívta meg vendégként.

 A koncert ingyenes, a kórusok műsorát követően a szervezők szeretetvendégségre várják a hallgatóságot is. További információ kérhető Dobos Erikától a 0620/279-5900-ás telefonszámon.

 

Tárnok, az énekes falu

Szeptemberben Ercsi várossá válásának 10. évfordulóján mutatkozhattak be műsoraikkal a tárnoki civil szervezetek. Feltűnő volt, hogy a fellépők közül három csoport is énekes produkcióval készült.  Ez nem is meglepő, hiszen településünkön immár négy énekkar is működik: Adoramus Kórus, Gaudium Kórus, Hajtóka Népdalkör, Sárga Rózsa Magyar Népdalkör

Gaudium Kórus

A 2002-ben alakult kórust nem kell bemutatni a Tárnokhír olvasóinak. A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola ének-zene tanára, Szinyéri Judit által vezetett kórus 2008-ig nőikarként működött, többnyire a helyi ünnepeken, valamint a hagyományos adventi koncerten találkozhattunk velük, hallhattuk előadásukat. A Tavaly vegyeskarrá fejlődött Gaudiumban jelenleg négy férfi énekel, így három- és négyszólamú művek is bekerültek a repertoárba. Az önkormányzati támogatással 2009-ben kiadott CD sikere, valamint az egyre növekvő számú szereplési lehetőség is azt mutatja, hogy a Gaudium nagykorúvá vált. Legközelebb november elején, az Általános Iskola aulájában megrendezendő kórustalálkozón hallhatjuk őket.

Bővebb információk a www.gaudiumkorus.hu honlapon olvashatók.

 

A Gaudium Kórus a PÉCS CANTAT 2010. fesztiválon

Pécs Cantat - Európa Éneklő Kulturális Fővárosa címmel 2010. augusztus 15-től 22-ig  nagyszabású rendezvénynek adott otthont a Mecsek lábánál elterülő mediterrán város. Az egyhetes rendezvénysorozaton közel ezeregyszáz külföldi és magyar énekes lepte el az utcákat, tereket, templomokat, kollégiumi szobákat. A tárnoki Gaudium Kórus tagjai is részesei lehettek ennek a nagyszerű találkozónak.

A nemzetközi kórusfesztiválon a délelőttök és délutánok műhelypróbákkal teltek, az esték a Dóm téri közös énekléssel folytatódtak. Ezt követték a résztvevő kórusok egyéni koncertjei múzeumokban, templomokban, a Dzsámiban valamint a Postapalotában. Minden este táncházban mozgathattuk meg elcsigázott lábainkat.

A Gaudium Kórus női résztvevői Kertész Attila karnagy műhelyében vettek részt, mely Bartók világába engedett betekintést. Egy hetünk volt, hogy megtanuljuk Bartók öt egynemű kari művét és Falun c. három részből álló kórusművét. A könnyűnek cseppet sem mondható darabokat a hét végére igazán megszerettük. Ez köszönhető a tanár úr szigorú és igényes, mélyreható dirigálásának, valamint kitartásunknak, szorgalmunknak. A műveket a Pécsi Tudományegyetem ÁOK Aulájában adhattuk elő augusztus 21-én, a Pannon Filharmonikusokból alakult kamarazenekar kíséretében. Felemelő érzés volt, hogy a műhelyben együtt éneklő belga, holland, dán, spanyol és magyar énekesek kiváló kiejtéssel szólaltatták meg a mi anyanyelvünkön a kórusműveket.

A fesztiválon résztvevő egyetlen férfi kórustagunk, Péter hamar megtalálta helyét a Robert Sound svéd énekes, komponista, zongorista, karnagy vezette Swing and Sweet műhelyben. Míg mi kezdetben fáradtan és leverten hagytuk el a próbatermeket, Péter boldogan számolt be arról, milyen könnyed, kötetlen légkörben zajlanak a próbák, mozognak, táncolnak közben. Péterék műhelykoncertje a fesztiválzáró ünnepség keretében, a Dóm téri színpadon zajlott, ahol többezres hallgatóság előtt mutathatták be, mit tanultak.

A Gaudium Kórus egyéni koncertjére augusztus 18-án került sor a Dóm Múzeumban. Ezen a napon nagy örömünkre megérkezett a „felmentő sereg”. A tárnokról érkező ötfős kisegítő csapattal átöltöztünk a Gaudium pólókba, hogy az Éneklő Kisvonatra szállva dallal töltsük meg a város utcáit. A Memi Pasa Türbéjénél kiszálltunk a vonatból és egy kis utcai koncerttel örvendeztettük meg a kíváncsi járókelőket. A Dóm Múzeumban már az ünnepi ruhánkba öltözve jelentünk meg. A hangulatos helyszín kedvező volt kis létszámú kórusunk számára. Esti koncertünkön nem számítottunk sok érdeklődőre, mivel ebben az időpontban koncerteztek a nevesebb kórusok. Legnagyobb meglepetésünkre megtelt a terem, s a főpróbára még Kertész tanár úr is eljött. Műsorunkba már régóta repertoárunkban szereplő egyházi műveket választottunk, s először mutattuk be nagyközönség előtt Rezessy László: Hálahimnuszát, amit nagy tapssal honorált a nézősereg.

Az egyhetes fesztiválon a Gaudium Kórus remekül összekovácsolódott. Sok tapasztalatot szereztünk, sokat fejlődtünk, rengeteget nevettünk, kellemesen elfáradtunk, de jól éreztük magunkat. Köszönjük Tárnok Nagyközség Önkormányzatának, hogy a tavasszal benyújtott cél pályázat keretében nyújtott támogatással hozzájárultak ahhoz, hogy a Pécs Cantaton részt vehessünk, és családtagjainknak is, akik egy hétig nélkülözni tudtak minket.

Szanyóné Kusa Gyöngyi

 

Gospel is szerepel a Gaudium adventi repertoárján

Ez az év sok újdonságot hozott Tárnok egyetlen kórusa, a Gaudium Kórus életében. Az év elején vegyeskarrá fejlődött kamarakórus immár négyszólamú művek előadására is képes. Ebből kaphatunk ízelítőt decemberben négy alkalommal is.

A tárnoki közönség legutóbb októberben, a falusi római katolikus templomban, a búcsú alkalmából celebrált misén, az egyházközségi kórussal közös szolgálaton hallhatta a megalakulásának hét éves évfordulóját ünneplő Gaudium Kórust. A Szinyéri Judit karvezető által irányított, 18 fős csapat augusztusban jelentette meg első, Néked zeng című lemezét, melyet az önkormányzat és a Sziget-Com Kft. támogatott. A www.gaudiumkorus.hu honlap is ekkorra készült el, melyen immár a szeptemberi, a tárnoki kőfejtőben megrendezett lemezbemutató koncerten készült videók is megtekinthetők. Októberben közös koncerttel köszöntötték Érden a Szirmok Női Kart, azóta pedig az adventi koncertekre készülnek.

A vegyeskarrá válással új távlatok nyíltak meg a kórus előtt. Lehetővé vált ugyanis négyszólamú művek felvétele a repertoárba. A jelenleg két férfi taggal büszkélkedő Gaudium azonban továbbra is várja a lelkes, az éneklést szerető, akár amatőr tagokat is. A bővítésre szoruló tenor és basszus szólamokon kívül szívesen látják a szoprán és az alt hangfekvésűeket is a kedd esténként 6-tól 8-ig tartó próbákon, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola felső tagozatos épületében.

Immár hagyománnyá vált, hogy a Gaudium Kórust hallhatjuk adventkor. Így lesz ez idén is, hiszen négy alkalommal is előadják a repertoár új darabjait, köztük egy angol nyelvű gospelt. Az ingyenes koncerteken megvásárolható a kórus CD-je is, 1500 forintos áron, amely megrendelhető a gaudiumkorus@freemail.hu címen is, és kapható a Rákóczi utcai édességboltban és Pandur Józsefné Dózsa György utcai virágboltjában.

 A Gaudium Kórus adventi koncertjeinek időpontjai és helyszínei:

December 12., szombat, a 15 órakor kezdődő műsor keretében, a tárnoki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola aulájában

December 13., vasárnap 11 órától, az Érd-parkvárosi református templomban (Csurgói u. 4.)

December 19., szombat 17 órától a tárnokligeti római katolikus templomban

December 20., vasárnap 17 órától, a Tárnoki Lokálpatrióták Kulturális Egyesülete szervezésében, a Tárnok-falusi római katolikus templomban. Közös koncert a diósdi Szent Gellért Vegyeskarral.

 A cikk a Tárnokhír 2009. decemberi számában jelent meg.

 

Köszönet az élményért...

Hálás köszönet a Gaudium Kórus szombati fellépéséért a Kőfejtőben. Élmény volt a gyönyörűségesen előadott műsor, érezni lehetett a levegőben, hogy szívetekből jönnek a dalok a helyszín kissé rideg kőfalai ellenére. Sok-sok munka állhat mögöttetek, gratulálok. Csak így tovább. A CD kiadása is jó ötlet volt, tudják meg minél többen Tárnokon, hogy egy nívós énekkar működik községünkben Szinyéri Judit énektanárnő vezetésével. Reméljük karácsonykor újra hallhatunk benneteket.

Köszönettel ismerőseim nevében is:

Péter Katalin

Nagyon köszönjük Katalinnak a kedves szavakat, és ezúton szeretnénk tájékoztatni a Kedves Olvasókat, hogy kórusunk október 17-én Érden ismét CD bemutató koncertet tart. A helyszín és az időpont a www.gaudiumkorus.hu weboldalon olvasható.

Gaudium Kórus

 A cikk a Tárnokhír 2009. októberi számában jelent meg.

 

Néked zeng – elkészült a Gaudium Kórus első CD-je

 Nem mindennapos eseménynek adott otthont júniusban a sóskúti Római Katolikus Plébániatemplom, amikor a Gaudium Kórus egy teljes napra „bevonult” az évszázados falak közé, hogy elkészíthesse első, bemutatkozó lemezét

Régi vágyunk volt, hogy a fellépések mellett hanghordozón is megmutathassuk tudásunkat az érdeklődő közönség számára. A felvételt több hónapos felkészülés előzte meg. Karvezetőnk, Szinyéri Judit már ősszel megkezdte azon művek válogatását, amelyek a CD-n végül helyet kaptak. Így egy különböző blokkokból felépített anyag állt össze, amelyben szerepelnek madrigálok,  egyházi művek, hazafias dalok és népdalfeldolgozások. Közöttük három mű ma élő zeneszerzők alkotása, egy pedig – Dr. Szűcs Lajos: Ave Maria - először hallható felvételen. Nagy örömünkre a kórushoz idén csatlakozott két férfitagunk is részt vett már a felvételen.


Felvétel közben a zongoristával és szólistával

Zongoristánk Miskolcziné Hajtun Zsuzsa zongoraművész, a csepeli Fasang Árpád Zeneiskola igazgatója volt. Már az első közös próba alkalmával kiderült, hogy magas szintű tudásával, határozottságával, igényességével, rugalmasságával jó kísérője lesz kórusunknak. Szóló éneklésre Szász Annamáriát kértük fel, akit már a tavalyi adventi hangversenyen megismerhetett a tárnoki közönség. Gyönyörű énekhangjával és vidám természetével egész idő alatt bátorított minket, és szó szerint a magasba segítette a szoprán szólamot. A zongorát Szűcs Péter ajánlotta fel erre az alkalomra. Helyszínnek a sóskúti Római Katolikus Plébániatemplomot választottuk, mert a hely akusztikája, hangulata egy előző fellépésünk alkalmával nagy hatással volt ránk, s Zoltán atya hozzájárult, hogy itt készítsük el a hangfelvételt.

Végre elérkezett a várva várt június 21-e. Aki készített, vagy látott már CD felvételt, az bizonyára tudja hogyan zajlik ez a munka. Nekünk az volt az elképzelésünk, hogy gyorsan felénekeljük a kórusműveket. Ha elsőre nem, másodszorra biztosan sikerül a húsz dallal 4-5 óra alatt végeznünk. Amíg mi beénekeltünk, a hangmérnök pillanatok alatt hangstúdióvá alakította a sekrestyét. Az oltár előtti teret hatalmas mikrofon állványok és vezetékek sokasága töltötte be. Elénekeltük az első művet és izgatottan rohantunk a sekrestyébe visszahallgatni, milyen lett. A hibák ellenére meglepődtünk a kórus szép hangzásán. Valami apró hiba viszont mindig becsúszott, kezdhettük elölről. Az első négy mű feléneklése tartott legtovább, hiszen azokban a szólistához és a zongorakísérőhöz is kellett igazodnunk, de nem bántuk meg, mert szerettük volna a legjobbat nyújtani.

Kis pihenő után elkészítettük a fotókat a CD borítójára, majd folytatódhatott a munka. A többi művet a fáradt hangunk ellenére viszonylag rövid idő alatt sikerült felénekelnünk. Későre járt, mire végeztünk. Kimerülten, de boldogan pakoltunk össze a templomban. Sok tapasztalattal lettünk gazdagabbak.

E cikk megjelenésekor a CD már el is készült, s ősszel egy lemezbemutató koncert keretében élőben is hallhatja a tárnoki nagyközönség repertoárunk ezen darabjait. A Gaudium Kórus Kulturális Egyesület Néked zeng című, 47 perces CD-jére szóló megrendeléseket a gaudiumkorus@freemail.hu címen fogadjuk. A hanglemez ára 1500 forint, Tárnok területén ingyenes kiszállítást vállalunk. A CD felvételről készült képeket és a Gaudium Kórusról további információkat a www.gaudiumkorus.hu honlapon találhatnak az érdeklődők és leendő támogatók.

Egyesületünk nevében ezúton mondunk köszönetet támogatóinknak, Tárnok Nagyközség Önkormányzatának és a SZIGET-COM Kft.-nek, valamint a CD elkészítésében közreműködő Miskolcziné Hajtun Zsuzsa zongoraművésznek, Szász Annamária énekesnek, Ladányi Tibor hangmérnöknek, Szűcs Péternek, Pőcze Tamás fotósnak, Kurucz Zoltán plébánosnak, és végül, de nem utolsó sorban Szinyéri Judit karvezetőnek, aki nem csak a kórusműveket de az esemény egész folyamatát kézben tartotta, irányította.

 

Szanyóné Kusa Gyöngyi és Zelenka Péter

  A cikk a Tárnokhír 2009. augusztusi számában jelent meg.

 

 A Gaudium is szerepelt az Alcsúti Arborétum kápolnájában rendezett kórustalálkozón

 Az Alcsútdobozi Echo Kamarakórust 2008 novemberében láttuk vendégül a II. Tárnoki Kórustalálkozón, akik viszonzásképpen baráti kórustalálkozóra hívtak bennünket júniusban, a vadregényes Alcsúti Arborétum középkori hangulatot sugárzó kápolnájába.

„A zene az a varázsszer, amellyel megváltoztathatjuk a világot, de nem varázslat útján, hanem az ember formálása révén.” Ezekkel a platoni sorokkal kezdődött a rendezvény, amely egyben egy fotó és festménykiállítás megnyitója is volt.

Fellépőtársaink voltak: a házigazda, Alcsútdobozi Echo Kamarakórus, a Josquin Kórus Bicskéről, az Összhang Kamarakórus Csákvárról, a Szakály Mátyás Férfikar Biatorbágyról és a Zirci Városi Vegyeskar. A programban még tárnoki Gaudium Nőikarként jelentünk meg, de fellépésünkön már két férfitagunkkal, vegyeskari műveket is énekeltünk. Műsorunk utolsó három darabját nagy tapssal értékelte a közönség.


Főpróba az Alcsúti Arborétum kápolnájánál

A találkozó végén a jelenlévők gyönyörűségére a hat fellépő egyetlen hatalmas kórussá egyesülve elénekelte Susato: Signum című, a zene, a dal örömét dicsőítő szerzeményét.

A fellépést követően a kápolna előtti zöld füves téren nagyszerű, „kerti parti” vendéglátásban részesültünk, ahol kötetlen beszélgetésekkel, bordalok éneklésével szórakoztatták egymást a kórusok. Már esteledett, s búcsúzóul egy sétát tettünk az arborétum kis tava körül, hogy ez a vidám nap így váljék még emlékezetesebbé, teljesebbé számunkra.

A fellépésről készült fotókat a ide kattintva  lehet megtekinteni.

 

Szanyóné Kusa Gyöngyi

 A cikk a Tárnokhír 2009. augusztusi számában jelent meg.

 

Adventi hangverseny

Örömmel tapasztalom, hogy Tárnokon is hagyományai vannak az adventi időszakban megrendezett hangversenynek, mely 2008. december 12-én 18 órakor hetedik alkalommal került megrendezésre a Tárnoki Lokálpatrióták szervezésében a Fő utcai templomban. Az estet Szinyéri Judit, a Gaudium Kórus karvezetője nyitotta meg. Néhány mondatban bemutatta a vendég előadókat, Szász Annamária énekesnőt és Dr. Szűcs Lajos tanár urat, aki karvezető, zeneszerző és karmester is egy személyben. A jól felépített hangversenyen elsőként J.S.Bach: Magnificat c. oratóriumából a Quia respexit kezdetű ária szólalt meg Szász Annamária előadásában Dr. Szűcs Lajos kíséretével.

A Gaudium Kórus műsorát ismert Taizei énekekkel (Da pacem Domine, Jubilate Deo, Halleluja) indította. Majd elhangzottak Bárdos Lajos: Az angyal énekel, J.Gallus: Domine ad adjuvandum c. kórusműve is. Az estet színesítette Jókai Mór Melyiket a kilenc közül? című novellája Dobos Erika és Ady Endre Karácsony című verse Őr Bea előadásában. Az est emlékezetes számai - C. Franck: Panis Angelicus és J. Rutter: Angels’ carol - a közös produkciók voltak, amit a kórus Annamáriával együtt énekelt  Dr. Szűcs Lajos zongorakíséretével. A műsor utolsó számaként hangzott fel Dr. Szűcs Lajos szoprán szólóra és zongorára írt kompozíciója, a szép zenei élményt nyújtó Ave Maria.

Zárásként a közönséget is bevonták egy közös éneklésbe a Pásztorok, pásztorok örvendezve című ismert karácsonyi énekkel. A négy versszakkal elhangzott énekhez Szűcs Lajos tanár úr négy különböző stílusú kíséretet rögtönzött a zongorán. A hangversenyt kötetlen beszélgetés követte a művelődési házban finom sütemények, forralt bor és tea mellett. Köszönet ezért a szép estéért az előadóknak és a szervezőknek, valamint Szűcs Péternek, aki a zongorát biztosította az esthez. Nagyszerű alkalom volt az ünnepekre való ráhangolódáshoz, és mindenkit, aki szereti a szép zenét, szeretnék buzdítani arra, hogy jövőre ne mulassza el az adventi hangversenyt.

 

Feczkó Andrásné

 A cikk a Tárnokhír 2009. februári számában jelent meg.

 

A Gaudium Kórus beszámolója

Igen nagy örömünkre szolgált, hogy 2008. elején a tárnoki önkormányzat pályázatot írt ki a település civil szervezetei részére. Bár kórusunk 2002 októbere óta működik, még sohasem volt lehetőségünk nagyobb pénzösszeghez jutni. Örömünk pedig még jobban fokozódott, amikor mindkét pályázatunkat pozitívan bírálták el. Mivel kórusunk ebben az évben vált egyesületté, szívesen vettük a működésre kapott pénzösszeget. Ebből tudtuk finanszírozni a tagok új kottatartó mappáit, melyet az Ament Éva grafikusművész által tervezett logónkkal is elláttunk. Beszereztünk egy régóta áhított stabil kottatartó állványt karvezetőnknek, metronómot, bővítettük kottatárunkat. Ebből a pénzből finanszíroztuk a próba helyiség terembérleti díját.

A cél megvalósítására kapott összegből két rendezvényt tudtunk lebonyolítani. A RENESZÁNSZ EST 2008. június 6-án került megrendezésre, melyet a Reneszánsz Év inspirált. Az estet a Művelődési Házban a Tárnoki Lokálpatrióták Egyesületével együtt szerveztük. Kórusunk különböző nemzetek reneszánsz kórusműveivel ismertette meg a közönséget. Segítségünkre voltak Riha Emil ütős növendékei: Bakos Orsolya, Bohn András, Pluhár Tamás és Szolnoki Barna. Vendégül hívtuk a Saltarello Régi Zene Együttest, mely bemutatta korabeli hangszereit és az egyes reneszánsz udvarokban jellemző hangulatos zenéket, tánckíséreteket. Közben Dobos Erika és Őr Bea a kor irodalmi alkotásaiból adott ízelítőt. Az estet követően finom házi süteményekkel vendégeltük meg a hallgatóságot,s a bátrabbak egy kis reneszánsz csemegét is kóstolhattak.

Másik rendezvényünk novemberben zajlott, szintén a művelődési házban. A II. Tárnoki Kórustalálkozóra három, a régióban működő kórus fogadta el meghívásunkat. Meglepődve észleltük, hogy népes közönséget sikerült összetoboroznunk, akik kellemes zenei élményekkel távozhattak. A karnagyoknak virággal és apró ajándéktárggyal köszöntük meg a kórusok felkészítését. A találkozót követően megvendégeltük a közel száz résztvevő kórustagot. A finom sültek elkészítését a Pici Poci Falatozónak köszönhettük, a sokféle salátát és a süteményeket pedig a Gaudium kórus tagjainak.

Idén is, mint működésünk óta minden évben, énekeseink részt vállaltak nemzeti ünnepeink méltó megünneplésében is ( márc.15., okt.23.).  Tavasszal közreműködői lehettünk egy jótékonysági koncertnek és egy húsvét előtti áhítatnak. Mindkét alkalommal Pergolesi: Stabat Mater c. oratórikus művét adtuk elő az érdi Bach Kamarazenekarral. Október 1-én énekeltünk a Művelődési Házban az ”Idősek Világnapján”, ami egyben a” Zene Világnapja” is. 2008-ban december 12-én tartottuk a Lokálpatrióták egyesületével közösen szervezett Adventi hangversenyünket.

Köszönjük, hogy ezek a pályázatok lehetőséget adtak színvonalas zenei rendezvények létrehozására és segítik kórusunk működését, fennmaradását ilyen nehéz gazdasági helyzetben is.

 

Szinyéri Judit, karvezető

A cikk a Tárnokhír 2009. februári számában jelent meg.

 

II. TÁRNOKI  KÓRUSTALÁLKOZÓ

Idén  második alkalommal került sor a Tárnoki Kórustalálkozóra, melynek időpontja november 15. délután volt. Érdemes volt elmenni erre a zenei rendezvényre, sajnálhatja, hogy az, aki szereti az énekhangot nem jött el. Négy különböző típusú és létszámú kórus mutatta be egyedi előadását. Polgármesterünk nyitotta meg a találkozót felhívva a figyelmet arra, hogy ez az esemény már lassan tradíció, igaz hogy  csak második alkalom ez a mai és valószínű a sokadiknál már nem fogunk emlékezni arra, mit adtak elő az énekkarok a kezdetekkor.

Elsőként a házigazda Gaudium Kórus 12 női tagja lépett fel. Ez a tárnoki kórus Szinyéri Judit tanárnő vezetésével immáron 6 éve dolgozik és gyakorolja, bővíti repertoárját. Az alapítók közül már kevesen vannak a csoportban, de szerencsére mindig jelentkeznek újak vagy találnak utánpótlást. Gyakran adnak önálló estet és szerepelnek ünnepi rendezvényeken /esetleg családi ünnepségeken is ha felkérik őket/. Szombati előadásukból kiemelném a reneszánsz dallamokat és az ódai hangvételű gyönyörű szöveggel megírt Bartók kórusművet, címe: Levél az otthoniakhoz.

Másodikként az Alcsútdobozi Echo Kamarakórus lépett a színpadra. Ebben a kórusban már megszólalt férfihang is négy úr személyében. E kis csoport zenei előadása elegáns volt és lírai. Szépen hangzott a klasszikus flamand zeneszerző Lassus: Zsoldosszerenád című madrigálja, majd  feloldásképpen Certon:  Piaci pletyka című műve. Karvezetők: Borbély Józsefné és Kiss Ferenc.

Következő fellépő a biatorbágyi és sóskúti tagokból álló kb.20 fős Szakály /ejtendő: Szakáli/ Mátyás Férfikar volt. Feleki László vezetésével énekeltek négy darabot, többek között Nino Rotatól a latin nyelvű Benedictust, valamint a Csikó című magyar népdalfeldolgozást. Előadásuk egy részét zongorakísérettel adták elő.

Utolsóként a nagyobb létszámú Diósdi Nőikar lépett fel könnyed és vidám hangvételű előadásukkal. Nagyon hangulatosan adták elő Morley: Though Filomela és Now is the month of … című madrigáljait.

A kétórás felemelő zenei rendezvényt közös éneklés /kb.80 fő/ zárta Praetorius: Viva la Musica! ( Éljen a muzsika!) c. kánonjával. Vezényelte: Dr.Sirákné Kemény Kinga a Diósdi Nőikar karnagya. Az előadás után a résztvevőket a Gaudium Kórus Kulturális Egyesület látta vendégül egy kis fogadás keretében és kötetlen beszélgetéssel cseréltek tapasztalatot a kórustalálkozó résztvevői. Legközelebb a II. elé csak egy vonalat kell húzni és kezdődhet a III. találkozó, de addig még sokat kell tanulni és teljesíteni, hogy új műsor születhessen. Sok sikert a Gaudium további munkájához. Mivel már egyesületként működnek, így adományokat is szívesen fogadnak.

A kórustalálkozó támogatói voltak: Tárnok Önkormányzata, Ament Éva grafikusművész, Pandúr Józsefné virágboltos, Pici-Poci falatozó, Tárnoki Művelődési Ház és Könyvtár.

 

Péter Katalin

A cikk a Tárnokhír 2008. decemberi számában jelent meg.

 

Nagyböjti hangverseny

Léleképítő esemény részesei lehettek azok a hallgatók, akik március 2-án ellátogattak az Érdi Kamarazenekar nagyböjti hangversenyére. A  műsor helyszíne a Gellért utcai Karmelhegyi Boldogasszony templom volt. Az előadás alatt átérezhettük a nagyböjti időszak jelentőségét. A hangszeres művészek, az énekes előadók és a két énekkar teljes szívvel közvetítették számunkra a szerzők mondanivalóját.

 A műsor közreműködői voltak :

Stibló Anna szoprán, Bardócz Erzsébet alt, Czidorné Kerecsányi Erika hegedű,

Rédai Erzsébet gordonka, Részegh Benedek hegedű, Vida Orsolya fuvola,

Szirmok Városi és Pedagógus Női kar, Karnagy: Szabóné Bozóki Flóra

A tárnoki Gaudinum Női Kar, Karnagy: Szinyéri Judit

Elhangzott művek:

-Wipo (Wigbert) :  Vicitmae paschali

-Martini: Nagyhétre

-Menegai: Parce Domine

-Handel: c-moll concerto grosso

-J. S. Bach : E-dúr hegedűverseny II.tétel

-J.Chr.Bach : Adagio a c-moll csellóversenyből

-Bach-Kodály : Lant prelúdium

-Pergolesi : Fuvolaverseny II-III. tétel

-Pergolesi : Stabat Mater

Lassan már hagyománnyá válik az érdi és a tárnoki énekkarok együttműködése. A közös előadások száma remélhetőleg növekszik, de ha máskor nem a jövő évi böjti időszakban biztosa ismét fognak együtt énekelni, talán Tárnokon is!

 

Ürmösné Bengyel Tünde

A hír a Tárnokhír 2008. áprilisi számában jelent meg.

 

Adventi koncert

Karácsony előtt a Tárnoki Lokálpatrióták szervezésében a Fő utcai templomban Adventi Koncertet rendeztek. A tárnoki Gaudium-kórus és az etyeki Signum-kórus közös koncertjét hallgathatta meg a közönség. A két együttes főleg egyházi témájú kórusműveket adott elő. Vastaps kísérte koncertjüket, a két kórus pedig ráadással hálálta meg az elismerést.

 

A hír a Tárnokhír 2008. februári számában jelent meg.

 

Gondolatok a Kodály-emlékestről

2007. november 30-án Kodály Zoltán születésének 125. halálának 40. évfordulója alkalmából került megrendezésre a „ Kodály Zoltán népdalgyűjtő útjának nyomában” c. előadás.

Nagyon sajnáltam, hogy nem voltak zsúfolt sorok. Szomorú tény, hogy Kodály Zoltán nevére nem tud megtelni Tárnokon egy – nem is túl nagy – művelődési ház.

Ismerős arcok köszöntek vissza nekem, szinte mindig ugyanazokkal az emberekkel találkozom egy-egy ilyen rendezvény kapcsán, ettől is volt számomra olyan családias a hangulat.

A rendezvényt a Gaudium Kórus kezdte egy Kodály Zoltán által gyűjtött népdalcsokorral és a Jó gazd’asszony c. népdalfeldolgozással , majd László Nóra előadásában hallhattuk a  Kocsi, szekér…, a Szabó Erzsi ballada és a Félre tőlem búbánat c. népdalokat Miskei László zongorakíséretével.

Kodály zenéjének felidézése után következett Dr. Barsi Ernő zenepedagógus és néprajzkutató diavetítős előadása. Személyében egy nagyon lelkes előadót ismerhettünk meg. Varázslatos személyisége, humora és történetei tették diavetítését még hangulatosabbá. Nagy élmény volt vele és a többiekkel együtt énekelni az ismert népdalokat. Hasznos tanácsokkal is ellátott minket a népdalok értelmezésére vonatkozóan. Rámutatott, hogy milyen fontos ezek gyűjtése, feljegyzése megőrizve így az utókor számára. Élettapasztalatát próbálta belesűríteni abba a másfél órába, ami nagyon gyorsan eltelt, bár mi még több órán keresztül is szívesen hallgattuk volna őt.

Minden korosztály képviseltette magát ezen az esten. Én sem bántam meg, hogy elvittem magammal 6 éves lányomat. Nagyon élvezte a vetítést, és Ernő bácsi hegedülése tetszett neki a legjobban. Úgy gondolom, gyerekeink részvétele azért is fontos egy ilyen rendezvényen, hogy megismerjék, mennyire fontos a hagyományok és értékek megőrzése, a népdalok szeretete, másrészt segítséget nyújt a gyerekek érdeklődési körének kialakulásában is, hiszen a jelenlétünkkel, az új ismeretek megszerzésével teremtjük meg annak az esélyét, hogy megszeressék az itt látott és hallott dolgokat.

Jókedvűen, élményekben gazdagon tértünk haza, kár lett volna kihagyni ezt az estet.

 

Feczkó Andrásné

 A cikk a Tárnokhír 2008. februári számában jelent meg.