Aktuális fellépések, programok

2023. február 18. szombat 17 óra Diósdi Zenei Fesztivál
Dió Óvoda aulája Diósd, Kocsis utca 1.
Szereplések, programok

2022. december 4. vasárnap 16 óra Adventi műsor
Rózsafűzér Királynéja Római Katolikus Templom, Tárnok.


2022. november 27. vasárnap 16 óra Adventi műsor
Peron Büfé, Tárnok.


2022. október 16. A Gaudium Kórus 20 éves fennállása alkalmából rendezett Kórustalálkozó. Művelődési ház, Tárnok.

Év eleje óta egyre fokozódó lelkesedéssel készültünk a jubileum megünneplésére. Karnagyunk, Szinyéri Judit erre az alkalomra gondolva kezdte el betanítani Bárdos Lajos: Elmúlt a tél című kórusművét. A nyári nyíregyházi kórustáborunk is az évfordulóra való felkészülés jegyében zajlott.
A jubileumi koncertet októberre – a kórus megalakulásának időpontjára – tűztük ki. Az ünnepre vendégként az érdi Szirmok nőikart hívtuk meg, Stiblo Anna vezetésével. A Heinrich Antal Művelődési Ház méltó helyszínt biztosított az évforduló megünnepléséhez. Október 16-án 16 órára, a koncert kezdetére megtelt a nézőtér. A vendégek soraiban nagy örömmel fedeztünk fel egykori kórustagokat, akik érdeklődésükkel megtiszteltek bennünket.
Az ünnepet dr. Lukács László polgármester úr köszöntője nyitotta meg. Ráhangolódásként rövid vetítés következett a kórus elmúlt 20 évének pillanatképeiből, amelyhez aláfestő zeneként a tavalyi minősítő hangverseny felvétele szolgált.
Elsőként a vendégek, a Szirmok nőikar műsorát hallgathattuk meg. Előadásukban Bartók: Ne menj el; Mendelssohn-Bartholdy: Búcsú az erdőtől; Kodály: Zöld erdőben és Ibert: A kis zebu bölcsődala című művek csendültek fel.
Őket követte a jubiláló Gaudium kórus. Karnagyunk, Szinyéri Judit fellépéseink műsorának összeállításánál minden alkalommal sokszínűségre, változatosságra törekszik – ez jellemezte ünnepi műsorunkat is. Lendületes nyitószám volt Hassler: Ünnepre jöttünk című műve, amely után Ádám Jenő: Somogyi nóták című népdalkórusa a magyar lélek sokszínű hangulatát ábrázolta. Ezt követően csendült fel a Bárdos kórusmű – Elmúlt a tél – amelyet első alkalommal ezen a koncerten mutattunk be – nagy sikerrel - közönség előtt. A következő műsorszám Kodály Zoltán: A szép énekszó múzsájához című népszerű műve volt. A kórus hagyományaitól kicsit eltérően ezalkalommal csak egy mű szólalt meg idegen nyelven. Az If Ye Love Me – Ha szeretsz engem c. motetta, amely Thomas Tallisnak, az angol egyházi zene egyik legnagyobb alakjának a 16. században született alkotása. A befejező műsorszámhoz 5 évszázadot ugrottunk át az időben, hiszen Solti Árpád: Zengjen a dal című műve 2018-ban íródott. Ez a mű a Muzsikál az erdő Művészeti Napok rendezői által kiírt zeneszerzői pályázat nyertese lett abban az évben. Az ősbemutatónak a Gaudium Kórus is részese lehetett Mátraverebély-Szentkúton.
A közönség a Gaudium műsorát lelkes tapssal jutalmazta, amit a kórus egyik kedvencével, Gordon Young: Alleluja című művével köszönt meg.
Az ünnepi műsort a két kórus közös előadásában Draskóczy: Áldjon az Úr című lélekemelő kánonja zárta, Stiblo Anna vezényletével. Befejezésül szerettük volna, hogy vendégeink is átélhessék a közös éneklés örömét. Sikerrel jártunk, mert a jelenlévők lelkesen kapcsolódtak be a karvezetőnk által vezényelt kánon-éneklésbe.
A koncertet követően szeretetvendégséggel, estébe nyúló kötetlen beszélgetéssel folytatódott a program.
Ezúton is még egyszer köszönjük Tárnok Nagyközség Önkormányzata és a Heinrich Antal Művelődési Ház támogatását, amellyel hozzájárultak a Gaudium Kórus 20 éves jubileumának megünnepléséhez.

Fényképek

 


2022. június 30-július 3. Kórustábor ( Nyíregyháza - Levelek)

Élményekkel telve …
Beszámoló a Gaudium Kórus nyári felkészítő táboráról

Ha tavasz, akkor előtérbe kerülnek az új tervek, elképzelések, vágyak, hogy aztán a nyár beköszöntével megvalósíthassuk azokat. Így voltunk ezzel mi is, a Gaudium Kórus tagjai. Hajtott a közösségi lét újra átélése, a dalok kimunkálásának szépsége… Alig vártuk a hosszú kényszerű pihenő utáni dalolással egybekötött, tartalmas együttlétet. Krivács Erika, kórustagunk régi álmát valósítottuk meg az idén: Meglátogattuk Leveleken gyerekkori osztálytársát, Seres Péter görögkatolikus papot és feleségét, Ágotát.

Bár igen messze szólt az utunk, mi annál nagyobb várakozással vágtunk neki. Június utolsó napján felpakolva - néhányan családtagjaikkal kibővítve - indultunk el, hogy dalainkkal megérintsük a nyírségi emberek szívét. Szállásunk egy színvonalas, szerencsére légkondis ifjúsági szállóban lett lefoglalva.
A rendkívüli meleg ellenére útközben még megálltunk Tiszadobon, hogy körbejárjuk a romantikus Andrássy kastélyt és az azt körülvevő részben francia stílusú parkot. Már itt is ki-kibuggyant belőlünk egy-egy ismert dalocska, mert: - Énekelni jó!

A napi 2 – 2 és fél órás intenzív próbák között minden napra jutott több fakultatív program is, mint például az Európa-szerte híres Nyíregyházi Állatparkban tett séta a kellemes árnyat adó hatalmas fák alatt, vagy a perzselő forróságot enyhítő sóstói gyógyfürdő habjaiban való felfrissülés.
Az esték sem voltak unalmasak, sőt…! Volt kvíz játék, csapatjáték, élménybeszámoló, tánctanulás és meglepetés bőven: Házassági évforduló köszöntése tortával, pezsgővel. Személyesen gratulálhattunk friss diploma átvételéhez is. Jó, hogy tudunk egymás életének fordulópontjairól, kiemelkedő eseményeiről, és megoszthatjuk azokat másokkal.

Énekeltünk, Máriapócson a Bazilikában, a nyírbátori református templomnál, felléptünk a leveleki görög katolikus templomban, ahol nagy szeretettel, és gazdag ebéddel fogadott minket -lelkes hívei körében- Seres Péter görögkatolikus parókus és családja.
Daloltunk még az Ifjúsági Szálló éttermében a kedves felszolgálóknak, Nyírbátor híres cukrászdájában a vendégek és a magunk szórakoztatására. Örömzenéltünk Sóstón, a zenélő szökőkútnál. S mindez a sok csodás élmény belefért szűk négy napba, hogy aztán újult lélekkel, feltöltődve fogadjuk be a nyár még ránk váró újabb eseményeit.

Talán nem árulok el nagy titkot azzal, ha elmondom: Az idén októberben leszünk 20 évesek. Ezen jeles eseményre való felkészülés céljából karvezetőnk, Szinyéri Judit jóvoltából új művek tanulásával is készültünk, hogy méltóképpen megünnepelhessük ezt a kerek évfordulót.

Beszámolóm végén szeretnék invitálni mindenkit, aki kedvet érez az énekléshez, a jó csapatmunkához, egy remek kórushoz, és a közösen átélhető élményekhez. Szeretettel várjuk az újakat, hisz az idén is két remek kórustaggal bővült a létszámunk.

…. és végül, de nem utolsó sorban külön köszönjük családtagjaink támogatását és Tárnok Nagyközség Önkormányzatának anyagi hozzájárulását.

Németh Györgyi, kórustag


2022. június 4. Emlékezés a Trianoni békeszerződésre
Művelődési ház, Tárnok.

Az Összetartozás Napja alkalmából rendezett megemlékezésen a Gaudium Kórus énekszóval tette méltóbbá az ünnepi hangulatot.


2022. május 7. Fellépés a tárnoki ligeti templomban

A gyülekezet számára közösségi napot tartottak sokféle programmal, melynek zárásaként a Gaudium Kórus előadását hallhatták a részvevők. Kedvenc egyházi repertoárunkból mutattunk be néhány művet: Delibes: Missa brevis – 2 tétel, Ősi ír áldás, Swinging Glória, Berkesi: Ó terjeszd ki…, Eriksson: Szentlélek Isten. Zongorán közreműködött: Kiss Klára Viktória


2021. október 2. ÉNEKLŐ MAGYARORSZÁG
A magyar kórusok és zenekarok szövetsége – KÓTA Országos Minősítő hanygverseny (Arany dicséret)

Fényképek

 


2021. július 11. Református templom, Nagyszékely

Fényképek

 


2021. július 8-11. Kórustábor, Kisszékely

Fényképek

 


2020. július 17-19 Kórustábor, Ászár


2019. december 8. Adventi műsor
Rózsafűzér Királynéja Római Katolikus Templom, Tárnok.


2019. november 9. Kórustalálkozó, Bercel


2019. október 19. A Szirmok Női Kar 35 éves Jubileumi Hangversenye Érd


2018. december 8. Adventi műsor
Parkvárosi Református Gyülekezet, Érd


2018. december 8. Adventi műsor
Rózsafűzér Királynéja Római Katolikus Templom, Tárnok.


2018. július 1-2. „Muzsikál az erdő” Kórustalálkozó
Mátraverebély - Szentkút


2018. június 24. Kórustalálkozó Alcsútdoboz


2018. június 2. KOR-TÁRS koncert
Dió Óvoda, Diósd


2017. november 12.


2017. október 14. VI. Tárnoki Kórustalálkozó
II. Rákóczi Ferenc Sportiskolai Általános Iskola, Tárnok


2017. augusztus 26. Lecsófőző Fesztivál, Tárnok


2017. július 7-9. Kórustábor, BOR-MÁMOR-BÉNYE Fest
Erdőbénye – Baskó


2017. június 12. Az 1. Világháborús emlékmű felállításának 90. évfordulója. Kegyeleti park, Tárnok


2017. május 20-21 Kórustalálkozó, Vasvár


2016. december 4. Adventi műsor
Rózsafűzér Királynéja Római Katolikus Templom, Tárnok.


2016. november 20. Hangistálló


2016. augusztus 27. Nyárbúcsúztató Lecsófesztivál, Tárnok

 

2015.

2015. július 24-augusztus 02. A tárnoki Gaudium Kórus az Europa Cantat fesztiválon

 

Idén nyáron Pécs adott otthont a 2015. július 24-től augusztus 2-ig megrendezésre került EUROPA CANTAT XIX. Nemzetközi Kórusfesztiválnak. A rendezvény számos ország kórusainak részvételével, 130 koncerttel, 26 helyszínen várta a zene iránt érdeklődőket.

Kórusunk már több mint fél éve készült a fesztiválon való részvételre. Azt is mondhatnánk, hogy öt éve. Mivel 2010-ben ugyanitt Pécsett néhány kórustagunk már ízelítőt nyerhetett a Pécs Cantat fesztivál hangulatából. Ezen felbuzdulva regisztráltunk az idei rendezvényre. Célunk kettős volt. Egyrészt hazánk egyházi és világi zeneműveit népszerűsíteni önálló koncertek által más országok résztvevőinek számára. Másik célunk pedig, hogy a „Latin szenvedély” kórusműhelyben új műveket tanulva, megismerkedjünk Latin- és Dél- Amerika népzenéjén és városi zenéin keresztül a távoli földrész nyelveivel, tájaival, ritmusvilágával, sugárzó életszeretetével.

 

A hat Pécsett töltött nap alatt kitűzött céljaink maximálisan megvalósultak, sőt mondhatjuk, hogy túl is szárnyaltuk azokat. Mindeközben egyre jobban megismertük egymást kórustársainkkal. A Gaudium Kórus két este adott önálló koncertet. Július 26 - án, a Kórusok Éjszakáján. Az Elefántos Ház épülettömbben található, nemrégiben felújított Nick udvarban énekeltünk magyar népdalfeldolgozásokat: Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Ádám Jenő műveiből. A közönség nagy tapssal honorálta előadásunkat.

 

 

Július 27 - én egy izgalmasabb helyszínen kellett bemutatkoznunk. A Kórusok Szemtől Szemben program keretében a Gázi Kászim pasa Dzsámijában, - mely jelenleg Pécs-Belvárosi Templomként működik - léphettünk fel. Az Ezeregy éjszaka meséinek világát idéző, kiváló akusztikájú épületben a Peiyang Chorus of Tianjin University volt kórustársunk, ők szerepeltek elsőként. A nagy létszámú, kínai, egyetemista fiatalokból álló csapat kristálytiszta hangzásával elvarázsolta a közönséget. Ezek után nem volt könnyű megszólaltatni repertoárunkat. Crüger, Liszt, Bartók, Halmos LÁszló, Young, Kedrov és Karai József szakrális műveit adtuk elő. A kórus minden tagja a helyszínhez méltó maximális teljesítményt igyekezett nyújtani. S bár az előző produkciók után eltörpült kis létszámú kórusunk, mégis nagyon szívhez szóló elismerésben volt részünk. A program végén a kínai kórussal összeállva, egy a fesztiválon közösen megtanult „Hej Jancsika, Jancsika” kezdetű magyar népdallal örvendeztettük meg a teltházas közönséget.

A két megmérettetés után, fellélegezve merülhettünk bele a fesztivál által nyújtott programokba. Egyébként elég szoros volt a napirend. Reggeli a szálláshely melletti tornateremben. Utána a pécsi Tudás Központ előadótermében három óra műhelymunka: beéneklés, majd az Argentín, Brazil, Kubai dalok tanulása. Ebéd az egyetem menzáján és ezután jöhetett a szabad program. Szabad időnkben igyekeztünk Pécs város nevezetességeit, és minél több kórus koncertjét megtekinteni. Esténként pedig a Dóm térre igyekeztünk, ahol az erre az alkalomra felállított színpad előtt a fesztivál valamennyi résztvevője közreműködésével közös éneklésre kerülhetett sor. A szépen felújított város, a meleg nyári este, a kivilágított műemléképületek, templomok, városháza, a színház, a csobogó szökőkutak, kávézók, borkóstolók, árusok mind csodálatos hangulatot árasztottak. A zene betöltötte az udvarokat, utcákat, tereket, bevásárlóközpontokat, templomokat, kulturális központokat. Aki teheti ne hagyja ki a legközelebbi fesztivált!

Mindeközben még a kórusműhelyben délelőttönként „komoly” munka folyt. Készültünk a Latin szenvedély Műhelyzáró Koncertjére, mely a Kodály Központban volt.

 

Hat nap alatt hat zeneművet tanultunk meg különböző nyelveken. Nagy kihívás volt ez számunkra, mivel angol nyelven kaptuk az instrukciókat, s a műhelyben magyarokon kívül más nemzetek kórusai is képviseltették magukat. Az Argentínából érkezett műhelyvezető karnagy és zenepedagógus Virginia Bono temperamentumával, pozitív kisugárzásával, szeretetével és kiváló szakmai tudásával legyőzte a nyelvi korlátokat. A zene által olyan titkokba vezetett minket, olyan tudást adott át a műhelyben lévők számára, amely nem csak egy műhelyzáró koncertben csúcsosodott ki, hanem egész kóruséletünk során meghatározó lesz. A műhelyzáró koncertre július 29-én este került sor. Teltházas, fizetőközönség előtt énekelhettünk. Bár mindnyájan éreztük, hogy van mit dolgoznunk a darabokon, a kiváló karnagy bátorságot adott és a lehető legjobb formánkat nyújtottuk. Volt egy meglepetés is. A Sensemaya című kubai műben a mi Zelenka Péterünk kapta meg a sámán spanyol nyelvű szerepét. Nagyon hatásos volt az előadása, mindannyian büszkék vagyunk rá!

 

Az előadás után sajnos búcsúzásra került sor. Mindenekelőtt Virginiától köszöntünk el. Azután néhány kórustagtól, akik még aznap hazautaztak. Voltak, akik másnap reggel tértek haza és néhányan még maradtak.

Összegezve az Europa Cantat XIX. kórusfesztiválon való részvételünket elmondhatjuk, hogy a kitűzött céljainkat megvalósítottuk. A fellépéseken kiválóan helytálltunk. Új kórusműveket hoztunk. Felejthetetlen élményekkel gyarapodtunk. Nagyszerű csapatépítő program volt. Köszönetünket fejezzük ki a Nemzeti Kulturális Alapnak és a Karsai Alba Kft.-nek, hogy hozzásegítettek a pécsi fesztiválon való részvételünkhöz. Hálával tartozunk családtagjainknak, hogy e néhány napra nélkülöztek minket. Legnagyobb köszönet karvezetőnket, Szinyéri Juditot illeti, aki megszervezte és „végigvezényelte” számunkra ezt a programot. Köszönjük Judit!

 

Szanyóné Kusa Gyöngyi

Fényképek

 

2015. június 06. Kórustalálkozó Diósdon

A Gaudium kórus meghívást kapott a diósdi Fidelio Kamarakórustól, a 2015 június 6.-án megrendezett kórustalálkozójára. A rendezvénynek a diósdi katolikus templom adott otthont, ami egy nagyon szépen felújított, remek akusztikával rendelkező épület.

A koncerten a meghívó diósdi kóruson kívül a Kaposvári Zenekedvelők Kórusa is fellépett. A Fidelio Kamarakórus egy nappal a találkozó előtt elveszítette egyik tagját. A rendezvény hangulatát elhunyt kórustagjuknak ajánlották, akinek a templomban a fényképe mellett egy szál rózsa és egy gyertya állított emléket.

 


Műsorunkat egyházi művekből állítottuk össze. Az Alleluia és az Esti ima című művek kiemelkedően nagy sikert arattak, a közönség vastapssal fejezte ki elismerését. Közös műként az Esti dalt énekelte a három kórus együtt a Kaposvári Zenekedvelők kórusa karvezetőjének vezénylésével. A műsor után nagyon sok dicséretet kaptunk.

A találkozó ezzel még nem ért véget. A templomból átsétáltunk a hangulatos Diósdi Tájházba, aminek hűse kimondottan jól esett a nyári nagy melegben. A házigazda kórus különböző harapnivalóval, és innivalóval vendégelt meg bennünket. A finom falatok után a kórusok közösen énekeltek világi és egyházi műveket egyaránt. A hangulat barátságos és emelkedett lett, hisz az énekléssel azonnal megtaláltuk a „közös hangot”. A jó társaságban az idő is gyorsabban telt, a kottáink megosztása után mind azzal a reménnyel tértünk haza, hogy ennek a találkozásnak legyen folytatása.

 

Héthyné Kádár Valéria

 

2014
 

2014. október 5. A Gaudium kórus és az iskola énekkarának közös zenei programja:
„60 perc alatt a föld körül”

Kórusunk 2014. október 5.-én a Tárnoki II. Rákóczi Ferenc Sportiskolai Általános Iskola énekkarát zenei jutalom programban részesítette. Százhalombattán a Barátság Művelődési Központban rendezett műsorra vittük a gyerekeket, ahol a 15 éve alapított Talamba ütőegyüttes „60 perc alatt a föld körül” című előadását élvezhettük az ifjúsággal együtt.

A műsor a címéből adódóan a világ összes tájáról betekintést engedett az ütős hangszerek világába. Így ismerkedtünk egy kicsit az afrikai zenével az amadinda segítségével. Afrikában  ütős hangszereket háromféle formában használnak. Szertartásokon, távoli kommunikációra, mivel a párás levegő jobban viszi a hangot, sőt még az altatáshoz is, amihez a kalimbát szólaltatják meg.

A következő földrész Amerika. A latin-amerikai táncokhoz használt dobok bemutatásához a steel drum csodálatos hangja adta a dallamot, így kiderült, a dob nem csupán ritmust tud adni. A marimbához a közönség csettintett, így közösen alkottunk blues zenekart, és remek boszanovát hallhattunk.

Európába érkezve megismerhettük a különbséget a fémlapos harangjáték és a fahanglapos xilofon között. Az előbbit Kodály Zoltán Háry János c. művéböl szólaltatott meg egy  részletet, az utóbbi egy magyar népdalcsokorral hallatta hangját. A komplett dobfelszerelést is bemutatta az együttes vezetője, aminek érdekessége, hogy egyszerre több ütős hangszer is megszólalt egyetlen zenész segítségével.

Ettől egyszerűbb módon is lehet ritmust nyerni, erre a legjobb példa egy kis roma muzsika volt. Hiszen a ceglédi kannát régóta alkalmazzák ritmushangszernek különböző módokon megütve, ehhez társult még két fém evőkanál és a szájbőgő. A hangulatunk egyre vidámabb lett, és alig hittük el, hogy lassan véget ér az egy órás előadás.

Ázsiába érve kétféle gonggal ismerkedtünk. A tam tam gonggal, ami egy nagy lapos fém hangszer ütővel és a kínai opera gonggal ami egy kisebb fém hangszer peremmel a szélén. Ez utóbbiról azt hihetnénk csendes kis dob, de hallhattuk, hogy van ereje ennek a kicsi hangszernek is.

Egy kis pihenés következett. Szinte relaxálhattunk lehunyt szemmel, miközben az óceán dob hangja utánozta a hullámzás hangját. Ez a dob a keretes dobok családjába tartozik, kecskebőrrel van bevonva és a belsejében növényi magvak surlódása idézi a tenger morajlását.

Az andalító pihenés után búcsúzóul újra felrázták a hangulatot az ütős együttes tagjai. A színpadra gurítottak három szemetes kukát, és ritmusra verték őket, viccesen szórakoztatva a megtelt nézőteret.

A műsor után a gyerekek és a felnőttek is vidáman távoztak az előadásról, ahol emlékezetes utazásban volt részünk közösen, a Talamba ütősegyüttesnek köszönhetően.

 

Héthyné Kádár Valéria

 

 

2014. május 24. Jubileumi kórustalálkozó Herceghalmon

Idén nagy örömünkre szolgált, hogy ismét meghívást kaptunk a herceghalmi Labdarózsa kórustól, akik idén ünnepelték megalapulásuk 20. évfordulóját. Ennek apropójából Jubileumi kórustalálkozót rendeztek 2014. május 24.-én 15h kezdettel. A rendezvényt most is a herceghalmi Általános iskola tornacsarnokában tartották, ami méretével igazán megfelelő helyszín egy ilyen nagyszabású programnak.

A hangulatról a meghívott fellépők gondoskodtak. Elsőként a születésnapját ünneplő Labdarózsa kórus szórakoztatta a meghívottakat, és a közönséget. Megható volt látni, hogy milyen hálásak egymásnak a közös munkáért, mivel előadásuk végén virággal és dísztárgyakkal is díjazták a a hosszú évek közös munkáját. A fellépők között szerepelt az etyeki Rozmaring hagyományőrző kórus, akik közül néhányan szívesen táncra is perdültek, amikor az Alte Edecker Musikanten fúvós zenekar rázendített, az összhang és a látvány kitűnő volt, hisz a hagyományörző kórus gyönyörű népviseleti ruhában ropta a táncot. A Szakály Mátyás férfikarral szólót énekelt Sebők Mónika operaénekesnő, a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország című Vincze Zsigmond művet sokan megkönnyezve hallgattuk tőlük. A Biatorbágyi népdalkör citerával kísérte a dalokat, melyeken nagyon jól szórakoztunk. Egy kis betekintést nyerve a dalokon keresztül, a régmúlt vidéki tréfás hangulatba. Kórusunk is kiváló repertoárral érkezett. Bárdos Lajos Vendégnótájával indítottunk, majd Young Alleluia, Bartók Béla Ne menj el című dalát női karként, férfi tagjaink nélkül énekeltük. Elhangzott még Gastoldi Jókedvem ébred, Kodály Zoltán Esti dal, Anon Tourdion, végül Robert Sund Good night című dalával zártuk műsorunkat.
 

A kórusokon és a fúvós zenekaron kívül a Füzes táncegyüttes is ropta a táncot nekünk Biatorbágyról. Öröm volt ennyi remek zenei élményt átélni, melynek magunk is szereplőként a részesévé váltunk. A már-már estébe nyúló műsor végén a házigazda Labdarózsa kórus meleg vacsorát tálalt fel, és remek hangulattól ittasan jóllakottan búcsúztatta a meghívott vendégeit. Köszönjük, hogy ott lehettünk!

 

Héthyné Kádár Valéria

2013

2013. december 8. A Tárnoki Lokálpatrióták Egyesületének Adventi Koncertje Tárnoki Rózsafüzér Királynéja katolikus templomban

A hagyományos adventi koncerten évről évre színvonalasabb programok örvendeztetik meg a közönséget. Mi is igyekeztünk a régi művek mellett újabb dalok bemutatásával színesíteni az estét. Idén erre az alkalomra tanultuk meg a Szép rózsabimbó nyílt ki, a Várakozunk c. dalt melynek szövegét költői vénával megáldott szopránosunk, Héthyné Kádár Valéria írta, a The Little Drummer Boy dallamára és gitárkísérettel adtuk elő, valamint Handel: Örvendj világát, mely Győrffy Gergely hegedűművész hegedűjátékával emelte az este hangulatát. Ugyan nem erre az alkalomra tanultuk meg, de a Tárnoki közönség számára először volt hallható az Otce Nas (Mi Atyánk ószláv nyelven).

Az új művek mellett már előző években énekelt és szeretett dallamokat is bemutattunk. Az egyik a gyönyörűséges Karácsonyi bölcsődal, ahol végre azt alt szólam énekelhette a fődallamot. Azután Tamás: Ave Mariája, melyet az tett különlegessé, meghitté, hogy szopránosunk Némethné Tarcza Zsófia szólóénekével bűvölhette el a közönséget, és Héthy Dominik, Valink kisfia zongorán kísérte a kórust. Kodály: Adventi éneke mostanra már beérett. Ez a csodálatos mű, melyet a Keszthelyi Dalünnepre tanultunk méltó idejében szólalt meg ezen az esten.

A műsor végén a szokásos módon a közönséggel közösen, orgonakísérettel énekeltük a Dicsőség című népéneket.

Az estét szeretetvendégséggel zárták vendéglátóink.

 

 

2013. december 9. Adventi gyertyagyújtás az Idősek Otthonában

A nyár elején két szombati alkalommal egész napos kóruspróbát tarthattunk az Idősek Otthonában, mely nagyban segítette a Keszthelyi Dalünnepi minősítőre való alapos felkészülésünket.

Viszonzásképpen egy kis koncerttel örvendeztettük meg az Idősek Otthonának vendégeit az egyik adventi gyertyagyújtás alkalmából.

Bár a munkanap miatt a kórus limitált létszámban volt jelen, ennek ellenére bízunk benne, hogy dalainkkal sikerült a várakozás hangulatát örömtelivé varázsolni a hallgatóság számára.

Műsorunkban felcsendült dallamok: Várakozunk, Szép rózsabimbó nyílt ki, Karácsonyi bölcsődal, Otce nas, Örvendj világ.

 

2013. december 14. Flashmob a Tárnoki Művelődési Házban

Kórusunk 2013. évi utolsó összejövetelét tartottuk a Németh házaspár otthonában. A jó beszélgetések, eszegetés - iszogatás közben még egy kis szereplésre is sort kerítettünk.

Ezen a napon a Tárnoki Művelődési Házban Luca-napi Sokadalmat tartottak. A vásári hangulat színesítése gyanánt flashmob-ra készültünk, melybe csak néhány embert avattunk be. Az átriumban már mindenki a „Hajtókások” fellépését várta, amikor a nyüzsgő sokadalom közé apránként beszivárogtak a kórustagok, s az előre megbeszéltek szerint Kató belekezdett: „Örvendj világ”. A közönség meglepetten nézte, ahogy különböző helyeken dalba kezdtünk, folyamatosan bekapcsolódtunk egyenként az énekbe s a végére egy örömzenévé duzzadt a dal.

Ez volt az első ilyen típusú megmozdulásunk, amely kicsit tétován indult, de a végére egész jól sikerült.

 

2013. július 6. Etyeki Sarlós Boldogasszony Ünnepi Búcsú Koncert

Kórusunk 10. éves fennállásának alkalmából rendezett kórustalálkozónk kedves vendégei voltak az Etyeki Signum Kórus, Magdó Ildikó vezetésével. A kiváló énekkarral való együttműködésünk folytatásaként meghívást kaptunk 2013. július 6-án a Sarlós Boldogasszony ünnepére rendezett Búcsú alkalmából az Etyeki katolikus templomban megtartott hagyományos koncertre.

 

 

Vendéglátóink finom pogácsával vártak minket a helyi óvodában, itt volt lehetőségünk átöltözésre és beéneklésre. Minket már e helyszín is elbűvölt, szívesen lettünk volna itt újra ovisok. Majd együtt vonultunk át a gyönyörű templomba, a közös művek próbájára. Már itt feltűnt egy ismerős arc, a „Csillag születik” győztese Mészáros János Elek, aki Magdó Ildikó szárnyai alatt nevelkedett és az etyeki kórus kiváló tenorja. Izgatottan vártuk a közös éneklést.

A koncert 17.00 órakor kezdődött, Mészáros Péter plébános úr felemelő szavaival.

Első műsorszámként a Gaudium Kórus és a Signum Kórus közös előadásban, Szinyéri Judit vezényletével, Charpentier: TeDeum című műve csendült fel méltó bevezetéseként az ünnepi hangversenynek. Ezt a zeneművet már többször volt alkalmunk elénekelni. Vendéglátóink kérésére és tiszteletére immáron új szöveggel tanultuk meg a régi dallamot alkalmazva, így az összkarelőadása egy igen érdekes hangzást, időnként több mint négyszólamú művet eredményezett, mely nagy sikert aratott a nézőközönség számára.

A műsort a Gaudium Kórus műsora folytatta: Telemann: Lob und Ehre, Berkesi S.: Ó terjeszd ki Jézusom, Karai J.: Esti ima 2., Halmos L.:Jubilate Deo, Arcadelt: Ave Maria, F. Schubert: Heilig ist der Herr, végül a Let us break című spirituálé hangzott el. A lelkes közönség tapsára ráadásként elénekeltük az Ősi ír áldást.

Ezután az Etyeki Signum Kórus változatos, szép műsora következett, melyben több ismerős dallamot is felfedezhettünk. Majd Mészáros János Elek Wolf Péter: Ave Maria című művét adta elő mindannyiunk gyönyörűségére. Hangjával egymaga betöltötte az egész templomot, és elvarázsolta a hallgatóságot.

A műsor zárásaként Kodály Zoltán: Adventi énekére ismételten összevegyült a két kórus és immáron Magdó Ildikó karvezetésével csendültek fel a csodálatos, mennyei dallamok. Nagyon érdekes volt egy más felfogásban is elénekelni ezt a művet, amely az egyházi minősítőn repertoárunk része volt, s nehézsége ellenére is talán mindannyiunk „kedvese” lett.

A szép számmal összegyűlt közönség nagy tapssal honorálta a kórusok előadását. Örömmel fedeztük fel a sorok között régi kórustársainkat. Jó érzés volt számunkra, hogy Etyek Község Polgármestere is megtisztelte jelenlétével a hangverseny résztvevőit.

A koncert után kis vendéglátásra invitáltak meghívóink az óvodába. Finom ételekkel, italokkal kínáltak bennünket. Az este során egyéni és közös éneklések, jó ízű beszélgetések, váltották egymást, melyek során jobban megismerkedtünk vendéglátóinkkal. Kórusvezetőnk szép emléket, egy etyeki kórustag által erre az alkalomra készített tálat vihetett haza ajándékba.

Miután kiderült, hogy repertoárunk igencsak hasonló művekből áll, felvetődött egy közös nagyszabású mű betanulásának lehetősége. Egy másik közös tervünk, hogy jövő májusban részt vehetnénk a „Kórusok éjszakáján”

Beszámolóm végén Jombach Márta az Etyeki Signum Kórus nevében küldött leveléből szeretnék idézni, talán ez tükrözi legjobban az este hangulatát: „A visszajelzésekből ítélve mindenkinek nagyon tetszett a koncert, legfőképpen azok a részek, ahol együtt énekeltünk. Valószínűleg azért, mert az örömzene volt a javából és ezt a közönség is érezte.”

 

Szanyóné Kusa Gyöngyi

 

2013. június Keszthelyi Dalünnep

A Keszthelyi Dalünnepen a Gaudium kórus dicséretes aranyminősítést szerzett kamarakórus kategóriában

A Gaudium kórus 2013. június 21.-én útnak indult Keszthelyre, ahol megrendezésre került a II.Keszthelyi Dalünnep. Kórusunk 2012-2013 évadban teljes figyelmet szentelt a felkészülésre, mivel szerettünk volna minősítést szerezni a nagyszabású rendezvényen. Repertoárunk világi és egyházi darabokból áll össze így mindkét kategóriában indultunk.

Érkezésünk után nem sokkal, már a Fő téri gyönyörű Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban hallgattuk C.Tóth Zoltán a Dalünnep főszervezőjének köszöntőjét, amit a rendezvény zászlójának megáldása követett Tál Zoltán plébános által. Felcsendült a közös ének Gebhardi: Glória kánon című szerzeménye, amit a jelenlévő kórusok énekeltek együtt.

Napközben daloltunk jótékonysági célzattal a sétáló utcában.

Izgatottan készültünk és próbáltuk az utolsó pillanatig műveinket az egyházi bemutató előtt. A hatalmas templomban hamar megszoktuk a hangzást, és úgy zengett ajkainkon a dal, ahogy szerettük volna. A zsűri arcáról is elégedettséget olvashattunk le, és az ő tapsukat értékeltük a legnagyobb elismerésnek. Szívünket megtöltötte a zene, és az esti stafétaéneklésbe a sétálóutcában már felszabadult mosollyal az arcunkon vágtunk bele. A kórusok egymást követve sorakoztak fel a fáklyás-felvonulásra, minden csapat elejét jelezte a kórusok nevével ellátott tábla, amit magasba emelve büszkén vitt az elől járó dalostárs. A fáklyák az indulást várva mind meggyulladtak, és szebbnél szebb népdalokat énekelve lassan haladni kezdett a tömeg a Balaton partja felé. Vittünk egy kis "hazait" is, így különlegességként elénekeltük a "Csendes kis falucskát". A partra érve szólamonként osztották fel a kórusokat, így egy hatalmas közös kórust alkotott az ünneplő tömeg, és közösen énekelhettük el Bárdos Lajos-Erdélyi József: Istené az áldás, és Kodály Zoltán-Berzsenyi Dániel: A magyarokhoz című műveit.

Szombaton korai ébresztővel indítottuk a napot, hogy legyen idő beénekelni a világi művekből összeállított fellépésünkre, aminek a Balatoni Múzeum adott otthont. 10 órakor sorakoztunk fel a zsűri és a közönség előtt, a hatalmas hőség nem csökkentette lelkesedésünket. Ajkunkon felcsendült Pitoni: Boldog, aki énekel és ez attól volt igazán hiteles, hogy az arcunkon ragyogó mosoly is ezt bizonyította. Dalaink sorát Bárdos: Dana-dana című műve zárta, amit a közönség vastapssal díjazott.

 

Ebéd előtt a keszthelyi piac téren fakadtunk dalra, a vásárlók és az arra járók örömére. Közönségünk kicsikből és nagyokból állt, lelkesítő tapsuk pedig újabb éneklésre késztetett bennünket.

Délután a csapat végre lazíthatott is egy kicsit, élvezhettük a Balaton áldását. A parton baráti beszélgetésbe elegyedtünk, és mivel ahol csak lehet énekelünk így a vízben is megszólalt tőlünk egy-két könnyed dal. Az estéhez közeledve egyre izgatottabbak voltunk a díjkiosztás miatt.

A zsűri záróbeszédét követte a díjátadás. A Gaudium kórus díját karvezetőnk Szinyéri Judit vette át, a szallagot a Dalünnep zászlójára Némethné Tarcza Zsófia tűzte fel. Az utolsó fellépésünkre a Gálaesten, közvetlenül a díjátadó után került sor. Szívünkben örömmel és meghatottsággal, és kellemes fáradtsággal énekeltünk a Plébániatemplomban. Mindannyian gazdagabbak lettünk közös élményekkel, emlékekkel és ahogy C.Tóth Zoltán mondta a köszöntőbeszédében "napozott a lelkünk" a zene szeretetének dicső fényében.

2013. június 22.-én a Gaudium kórus dicséretes aranyminősítést kapott kamarakórus kategóriában. Terveink között szerepel, hogy a közeljövőben Tárnokon a daloskedvű lakossággal is megünnepeljük, egy kellemes családias hangulatú rendezvény keretében minősítésünket. Az összejövetelen csatlakozási lehetőséget kínálunk, az énekelni tudó és vágyó résztvevőknek. Mindenkit szeretettel várunk.

Köszönjük a támogatását az NKA azaz a Nemzetközi Kulturális Alapnak, Tárnok Nagyközség Önkormányzatának, a NEA vagyis Nemzeti Együttműködési Alapnak.

 

Héthyné Kádár Valéria

2012.

 

2012. december Adventi programok

A kórusunk számára legkedvesebb, Adventi időszakban idén két alkalommal kaptunk felkérést szereplésre, hogy az egész évben gondokkal küzködő emberek lelkébe dalainkkal belopjuk a karácsonyi várakozás meghitt hangulatát, megmelengessük szívüket, hogy a csodálatos dallamok által feltöltődve, hazatérvén otthonaikba békében, szeretetben érkezhessenek az ünnepek.

 

2012. december 9-én vasárnap 18. órai kezdettel a Tárnoki Lokálpatrióták Egyesületének szervezésében megrendezésre került Adventi hangversenyen szerepeltünk a Tárnoki Rózsafűzér Királynéja Római Katolikus Templomban.

Az est háziasszonya Dobos Erika az egyesület elnöke egy ideillő szép verssel köszöntötte a megjelenteket.

A műsor első részében a Tárnoki Ütősök és Barátaik, Riha Emil vezetésével ütős-zenekari feldolgozást adtak elő, Szolnoki Barna Ady verset mondott, Fazekas Mercédesz karácsonyi dalokat énekelt, Őr Bea előadásában egy Fekete István novella hangzott el, az Érdi Lukin László Zeneiskola vendégei Mézes Gyöngyi billentyűn és Varga Gréta vibrafonon játszott, Mülhauser Martina két gospelt adott elő gitár kísérettel, a blokk végén Győrffy Gergely hegedűművészt hallhattuk. Bár a templomban a szervezők minden igyekezete ellenére sem sikerült a hőmérő higanyszálát optimális magasságba tornászni, az előadások színvonala kárpótlást nyújtott a hidegért. Azt hiszem a legtöbb jelenlévő fejében ez a gondolat futott át: De jó, hogy eljöttünk! De jó hogy hallhattuk, láthattuk Őket! Milyen nagyszerű, tehetséges emberek élnek közöttünk!

Kórusunk a hangverseny második felében kapott helyet. Műsorunkban a következő művek hangzottak el: Let us break.., Berkesi S.: Betlehemi csillag, Kodály Z.: Adventi ének, Farkas F.: Áldott éj, Karácsonyi bölcsődal, Harmat A.: Isten gyermek, végezetül egy néger spirituálé Ride The Chariot címmel. A harmatozzatok című adventi népéneket a közönséggel együtt énekeltük a műsor zárásaként. A hangverseny után az Idősek Otthonába szeretetvendégségre invitáltak a szervezők.

A fellépésről sok pozitív visszajelzést kaptunk. Köszönet a betegen is helytálló kórustagoknak és Vogel Zolinak, aki nagy örömünkre újra beugrott közénk egy fellépés erejéig.

A koncertet, valamint kórusvezetőnkkel egy  beszélgetést az Érd TV is rögzített, s ismerősök jelzései alapján több alkalommal műsorára tűzte.

 

2012. december 16-án vasárnap délután a Tárnoki Művelődési Ház Adventi Vásárán szerepeltünk a délutáni órákban. A hangulatos „Bécsi kávézónak” berendezett kiállító teremben karácsonyi dalokat énekeltünk a kávézó közönsége számára. Az élvezetes zongora kíséretet kórustársuk Héthyné Kádár Valéria kisfia Dominik és kórusvezetőnk Szinyéri Judit nyújtotta számunkra. Az éneklés után belekóstolva a vásári hangulatba, mi is rátaláltunk egy-egy ajándéknak szánt ékszerre, édességre, ruhaneműre, dísztárgyra. Kis idő múlva újra visszatértünk a kávézóba hogy előadásunkban felcsendüljenek a közismert dallamok: Pásztorok, pásztorok…, A kis Jézus megszületett…, Ő, gyönyörű szép.., Kirje, kirje, kisdedecske.., Midőn a szűz bepójálja.., Csendes éj…, Mennyből az angyal...

A szereplés után a Németh házaspár otthonába indultunk, ahol meleg baráti hangulatban búcsúztattuk a 2012-es kórusévet. Hagyomány szerint mindenki hozott valami ennivalót. Erre az alkalomra szendvicskrémeket készítettünk és aki tudott még sütit is hozott. Vali és Zsófi jóvoltából idén is sikerült kórusvezetőnket meglepetést szerezni. Egy ismert dallamra Vali szép szöveget írt, amit Dominik billentyű, és Balázs dob kíséretével próbáltunk közösen elénekelni. A végére egész jól összeállt a dolog. Reméljük ezen túl Dominik állandó zongorakísérője lesz kórusunknak.

Mivel ez volt az év utolsó kórus-összejövetele, kórusvezetőnk Judit alkalmat teremtett egy rövid év értékelésre, s köszönetet mondott a szép összetartásért, éves munkánkét. Néhányan még külön dicséretben is részesültek kiemelten tevékeny munkájukért, Éva, Vali és Zsófi gaudium-sálat kaptak emlékül.

Sajnos néhány kórustag nem tudott részt venni a decemberi koncerteken, pedig nagyon éreztük hiányukat. Távollétükben is szeretettel gondoltunk rájuk. S az est végére érvén áldott, békés karácsonyt, boldog új évet kívántunk egymásnak.

2012. május 12. Nyitott templomok napja Sóskúton

Az évről évre megrendezésre kerülő Nyitott templomok napjára Sóskúti kórustagjaink által kaptunk meghívást. Két évvel ezelőtt közönségként már volt alkalmunk gyönyörködni ezen a programon, az Adoramus Kórus produkciójában. Idén fellépőként érkeztünk, első CD–nk elkészítésének kedves helyszínére a gyönyörű, jó akusztikájú sóskúti Kisboldog asszony templomba.

Programunkban a Budajenőn előadott egyházi művek szerepeltek, kiegészítve Liszt: Ave Mariájával.

Az előadás számunkra és a közönség részére is nagyszerű élmény volt. Hatására új tagokkal bővült kórusunk. Egy néző hangfelvételt készített a koncertről, melyet nagy örömünkre elküldött nekünk, így mi is belehallgathattunk az előadásba. Köszönet érte.

 

2012. október 13. IV. Tárnoki Kórustalálkozó

 

 

 

2012. szeptember 30. Győr

Kórustalálkozó a „ Zenei világnap” alkalmából

2012. szeptember 30-án Győrbe utazott kórusunk a Rába Dal- és Társaskör meghívására a Zenei Világnap alkalmából rendezett Kórustalálkozóra. Az eseménynek különleges helyszín adott otthont, ugyanis a kiváló akusztikájú, gyönyörű díszítésű Egyetemi Hangversenyteremben, a volt Zsinagóga épületében énekelhettünk.

A győri kórustól már tavaly is kaptunk felkérést, de akkor más program miatt nem tudtunk eljönni ezért idén mindenképpen szerettünk volna eleget tenni a kedves meghívásnak. Minden résztvevő évfordulós zeneszerzők műveiből adott válogatást.

A hangversenyen 4 kórus lépett volna fel, de az elsőként várt Cant’Art Énekegyüttes betegség miatt visszamondta a szereplést, így az ünnepélyes megnyitó után mi léphettünk először a közönség elé. Nem fogott ki rajtunk, hogy karvezetőnk hangszálgyulladása miatt nem tudott hangot adni. „Beugró tenorunk”, Erdőközi Máté kiválóan megoldotta ezt a problémát. A műsor szuper konferálása Kis Éva személyét dicséri. Nem feledkezhetünk el Vogel Zoliról sem, aki vendégként a basszus szólamot erősítette. Így elértük azt az optimális létszámot, hogy minden szólamban legalább három ember énekelt.

Igyekeztünk változatos programot összeállítani. Műsorunkban a következő művek szerepeltek: Rezessy László: Hálahimnusz, Pitoni: Boldog aki énekel, Halmos L.: Jubilate, F. Schubert:Heilig, Gastoldi: Il passionao, Bárdos L.: Dana-dana. Boldogság töltött el minden kórustagot, hogy lelkes éneklésünket vastapssal jutalmazta a közönség. Altosaink nyilatkozták: „Dana-danát ilyen jól még sosem énekeltük.”

Következő fellépő a győri Pedagógus Kórus volt Katona Tibor karnagy vezetésével. Változatos műsorukban vegyes kari műveket hallhattunk igencsak színvonalas előadásban.

Már besötétedett mire a harmadik fellépő, a vendéglátó Rába Dal- és Társaskör kerülhetett a színpadra, művészeti vezetőjük Mezei Melinda dirigálásával. Műsorukban nagyrészt évfordulós zeneszerzők műveit hallhattuk, miközben a zeneszerzők életútja is felidézésre került.

A műsor zárásaként a három kórusból létrejött Összkar előadásában meghallgathattuk Kodály Naphimnuszát. Sajnos erre a műre nem volt elég időnk felkészülni a próbák során, de egy két ügyes Gaudiumos képviselte kórusunkat ezért rájuk méltán büszkék lehetünk.

A kicsit későbe nyúlt vasárnap estét egy kis vendégséggel zártuk. Vendéglátóink a közeli próbatermükbe invitáltak minket, ahol finom sütik, pogácsák és innivalók elfogyasztása közben röpke percekre közös éneklésre is sor kerülhetett. A rövid búcsúzkodás után gyorsan autóinkba szálltunk, hogy hamar hazaérjünk, mivel másnap reggel a kórustagok többsége korán indult munkába.

Kórusvezetőnk Szinyéri Judit, sok pozitív kritikát kapott: „Szép, kiegyenlített hangzás, változatos műsor, jó karakterek jellemezték az előadásunkat. A fiú szólamokat nagyon "irigyelték " tőlünk. Vendéglátóink nagyon kedvesek voltak. Többször is elmondták mennyire köszönik, hogy elmentünk és szeretnék a kapcsolatot fenntartani.”

Elmondhatjuk, minden résztvevő számára maradandó élményt jelentett a Győri Kórustalálkozó, talán a Gaudium Kórus fellépéseinek egyik fénypontja volt.

                                                                                              Szanyóné Kusa Gyöngyi

 

 

2012. július 08. Csákberény

 

 

 

2012. június 21. A Duna Tv-ben

 

 

 

2012. június 10. Kórustalálkozó Herceghalmon

A Labdarózsa Kórus Egyesület meghívására 2012. június 10-én vasárnap 16.00 kezdettel került sor a hagyományosan évenként megrendezésre kerülő herceghalmi Kórustalálkozóra. Az alkalomhoz illően szépen feldíszített tornacsarnokban  szépszámú közönség gyűlt össze.

A műsorra 6 vendég együttes kapott meghívást. Mi másodikként léptünk színpadra a Biatorbágyi Szakály Mátyás férfi Kórus után. Igyekeztünk változatos összeállítást nyújtani repertoárunkból. Így műsorunkban elhangzott Charpentier: Te Deuma, Gastolditól a Jó kedvem ébred c. mű, szólókkal, Giardini: Éljenek a Víg nők, Egy zulu dal: Ewe, Thina Ollár Péter dobkíséretével, ismét egy Gastoldi mű: Il passionao és Bárdos Lajos tüzes tempójú Dana-Danája.

Ezután az Etyeki Rozmaring Hagyományőrző Népdalkör német nyelvű dalait hallhattuk, melyeket hagyományos viseletbe öltözve, harmonika kísérettel adtak elő.

Őket követte a Biatorbágyi népdalkör, akik citera kísérettel magyar népdalokat adtak elő.

A budakeszi óvónőiből alakult Budakeszi Népdalkör szintén magyar népdalokat, népballadákat hozott. A kíséret nélkül éneklő kórus igen nagy sikert aratott.

Hatodikként a vendéglátók énekeltek. A hölgyekből álló Labdarózsa Kórus a tavaszhoz, illetve koranyárhoz illő dalokat választott műsorába.

A programot az etyeki Alte Edecker Musikanten Zenekar zárta. A sváb hagyományokat őrző fúvószenekari darabokat játszó csapat igazi lakodalmi hangulatot teremtett a tornacsarnokban. A vidám dallamok táncra csábították a közönséget.

Minden meghívott kórus egy nagyon szép emlékplakettet kapott, a találkozó emlékéül, melyet nagy örömmel adtunk kézről kézre.Az est zárásaként kitűnő házigazdáink finom vacsorával kedveskedtek. Egy kis kötetlen beszélgetés, éneklés után vidáman indultunk haza, a gesztenyefákkal szegélyezett úton.

 

2012. május 12. Nyitott templomok napja Sóskúton

Az évről évre megrendezésre kerülő Nyitott templomok napjára Sóskúti kórustagjaink által kaptunk meghívást. Két évvel ezelőtt közönségként már volt alkalmunk gyönyörködni ezen a programon, az Adoramus Kórus produkciójában. Idén fellépőként érkeztünk, első CD–nk elkészítésének kedves helyszínére a gyönyörű, jó akusztikájú sóskúti Kisboldog asszony templomba.

Programunkban a Budajenőn előadott egyházi művek szerepeltek, kiegészítve Liszt: Ave Mariájával.

Az előadás számunkra és a közönség részére is nagyszerű élmény volt. Hatására új tagokkal bővült kórusunk. Egy néző hangfelvételt készített a koncertről, melyet nagy örömünkre elküldött nekünk, így mi is belehallgathattunk az előadásba. Köszönet érte.

2012. május 5. IX. Tárnoki Pörköltfőző Fesztivál

Idén másodszor neveztünk a IX. Tárnoki Pörköltfőző Fesztiválra, melyet a Tárnoki Lokálpatrióták Egyesülete szervezett. A jó hangulatú programnak a szép idő is kedvezett, így ismételten sok résztvevőt vonzott az esemény.

Kórusunk két bográcsban is főzte husikáit a jó helyezés reményében. Az egyik bográcsban a Németh házaspár Zsófi és Laci különleges fűszerezésű őzpörköltet készített, míg a másikban Gyorgyovich Balázs sertéspörköltje rotyogott. Bár éneklésre kevés lehetőségünk volt, jókat beszélgettünk, eszegettünk, iszogattunk és az idő hamar elrepült. Nagyon izgultunk, hogy elkészülünk-e időre, de az őz husi is éppen megpuhult, mire az eredményhirdetésre sor került. Kicsit csalódottak voltunk ugyan, mert nem értünk el helyezést, de a finom ételek kárpótoltak. Jól belaktunk és büszkék voltunk szakácsainkra, mert számunkra a mi pörköltjeink voltak a legfinomabbak.

2012. április 14 Budajenői koncert

2012. április 14 -én szombaton az esti órákban a Telki Nőikar meghívására Budajenőn a Szent Péter Pál Római Katolikus templomban léptünk fel.

A Húsvéti ünnepkörhöz kapcsoló koncertet a Telki Női Kar indította, majd Harkai Gábor plébános úr kedves köszöntő szavai után a Gaudium Kórus mutathatta be programját. Műsorunkban elhangzott zeneművek: Hálahimnusz, O gloriosa virginum, Ó terjeszd ki Jézusom, Amen. Lob und Ehre.., Az úton (ősi ír áldás). A hagyományos egyházi műveket egy zulu dallal (Ewe, thina) és egy ma élő svéd zeneszerző, Robert Sund: If you’re happy című vidámabb hangvételű művével zártuk. A római katolikus templom barokk falainak kissé szokatlan hangzásvilágú dalok nagy tetszést arattak a közönség soraiban.

A koncert tetőpontja és zárásaként a két kórus közösen énekelte el Charpentier: Te Deumát. Az együtt éneklés, a csodálatos hangzás mindkét kórus és a megjelent vendégek részére is felemelő élményt nyújtott.

 

2012. március 31. Mandulavirágzás Ünnep

 

Idén első alkalommal kaptunk felkérést a tárnoki öreghegyen hagyományosan megtartott Krvatacska ünnep alkalmából. Mivel ezen az összejövetelen a természet megújulását, a tavasz eljövetelét köszöntik az emberek, mi is vidám, játékos dalokkal készültünk. Programunk két blokkból állt. Az első részben magyar művek hangzottak el: Tiszai dallamok, Jó kedvem ébred, Napköszöntő bordal. A második részben külföldi szerzők művei: Sing Hallelu, Sya hamba, If you’re happy. A két blokk között egy ismert népdal erejéig (Komáromi kisleány) a közönséget is sikerült megénekeltetnünk.

Bár nagyon féltünk a szabadtéri szerepléstől kellemesen csalódtunk. A hangosítás nagyon jól működött, kedvezően befolyásolta a produkciót. A fellépést követően egy kis pincelátogatásra is sorkerült Móger Melinda kórustagunk és családja meghívására.

 

 

 

2011.

 

ADVENTI KONCERTEK

Szereplés a Luca - napi kézműves vásáron:
2011.dec. 10. (szombat) 15 órától Helyszín: tárnoki iskola

Adventi hangverseny:
2011. dec. 11. (vasárnap) 17 óra Helyszín: Róm. kat. templom, Tárnok - falu

 

Adventi hangverseny az istentiszteletet követően:
2011 dec. 18. ( vasárnap) Helyszín: Érd-Parkvárosi Református templom ( Érd, Csurgói u 4. )

Adventi hangverseny Martonvásáron:
2011. dec 18. (vasárnap) 17 óra Helyszín: Római katolikus templom a Beethoven kert mellett.

2010.
 

Április 24.

Budapest és Pest megye Pedagógus Kórusok Találkozója

 a Csepeli Munkásotthonban

 

 

2010. április 24-én 17.00 órai kezdettel került megrendezésre „A Zene ünnepe Csepelen” című egyhetes rendezvénysorozat keretében a kórustalálkozó, melyre tiszteletteljes meghívást kaptunk a műsor háziasszonya, régi kedves zongorakísérőnktől, M. Hajtun Zsuzsától.

A találkozón a következő kórusok vettek részt:

Budapest-Csepel Önkormányzat Vegyeskara, karnagy: Holló Gyula

Gaudium Kórus (Tárnok), karnagy: Szinyéri Judit

Szirmok Nőikar (Érd) karnagy: Gáborné Harmath Alíz

Zrínyi Miklós Egyetemi Énekkar, karnagy: Holló Gyula

Bartók Kórus – Budapest, karnagy: Hornyák Tamás

Kardos Pál Pedagógus Énekkar (Cegléd), karnagy: Holló Gyula

A műsor két összkari előadással kezdődött.  Erkel F.: Éljen a haza, Holló Gyula vezényletével, valamint Erkel F.: Napköszöntő bordal, Gáborné Harmath Alíz vezényletével.

Ezután Tóth Mihály, Csepel polgármestere mondott köszöntőt. Következtek a kórusok műsorai egymás után. A programot az összkar két produkciója zárta: Erkel F.:Szép örömkönny ragyogása, melyet kórusvezetőnk Szinyéri Judit dirigált, majd Bárdos Lajos: Erkel Szózata, Hornyák Tamás vezényletével. Ezután a köszönetnyilvánítások és virágcsokrok, emléklapok átadása következett.

 

A rendezvényt több hetes komoly felkészülés előzte meg a kórusok számára, mivel a saját programokon kívül a műsor négy összkari művet is magába foglalt. Nem volt könnyű feladat megtanulni, de büszkeség számunkra, hogy nemzetünk második himnuszát egy más dallammal is elő tudjuk adni. Szép volt a színházterem, először szerepeltünk megvilágított színpadon, sötét nézőtér előtt, szinte csak a vakuk villanása látszott.

 

A találkozón híres, komoly múlttal rendelkező, nagy létszámú kórusok vettek részt színvonalas, élvezetes előadásokkal. Kicsit úgy éreztük, hogy a nagy színpadon kilenc fővel kiállni nagy merészség, mégis igyekeztünk helytállni. Műsorunkban a következő művek hangzottak el: Felice Giardini – Dr. Vargha Károly: Éljenek a víg nők, Tilman Susato: Signum, Daróczi-Bárdos Lajos: Virágos kenderem, Giacomo Gastoldi – Dr. Vargha Károly: A táncos, Maros Rudolf: Háros felől. Köszönetet mondunk M. Hajtun Zsuzsának a zongorakíséretért. A hivatalos program végeztével vacsorára, kötetlen beszélgetésekre került sor. Férfi tagjaink nagy népszerűségre tettek szert, s kórusunk is sok dicséretet kapott.

 

Március 7. Az első budapesti koncert

2010. március 7-én első ízben adtunk koncertet a fővárosban. A Budapesti Történeti Múzeum Barokk Udvara hangulatos helyszínt biztosított a zenekedvelő közönség számára. Az üvegtetős világos, jó akusztikájú zárt udvarban szépen szólt a hangunk. A fél órás műsorban 14 kórusművet hallhatott az érdeklődő közönség, melynek jelentős része CD-nk anyagából került válogatásra, de voltak újabb dalok is. Az előadás olyan volt, amilyet a rádióban is hallgathattunk gyerekkorunkban vasárnap délelőttönként. Szépen, hivatalosan bemutattak minket, azután felcsendültek a kórusművek. Minden darab előtt pár szóval rövid ismertetés hangzott el a szerzők életéről, munkáiról. Igen sokszínű volt repertoárunk.

Jól éreztük magunkat, bár a szokatlanul száraz meleg levegő miatt kicsit elfáradt a hangunk a koncert végére, de a javarészt turistából álló közönség (még külföldiek is voltak) őszinte tapssal fogadták előadásunkat.

Büszkén viseltük új bordó színű blúzunkat, végre nem nagykabátban kellett kiállni a hallgatóság elé.

Az előadás után volt aki még ott maradt a múzeum tárlatát megtekinteni. A többiekkel rövid sétát tettünk a Várból a hosszú lépcsősorokon lefelé a Déli-pályaudvarig. Ott vonatra ültünk, s jót beszélgettünk hazáig. Azt hiszem mindnyájunk számára kellemes élményt adott ez a nap.

Szanyóné Kusa Gyöngyi

 

2010. február 28. Kistérségi Kórustalálkozó, Érd

A Szepes Gyula Művelődési Központban rendezett találkozón és versenyen, - mely a KÉKÉK, Közös Érték- Közös Érdek- Közkincs-kerekasztal szervezésében került sor -  9 kórussal mérhettük össze tudásunkat.

A kórusok fellépési sorrendben: Szirmok Városi és Pedagógus Női Kar, Diósdi Női Kar, Chorus Matricanus Női Kar, Fidelió Kamarakórus, Liszt Ferenc Vegyes Kar, Lendvai Károly Férfikar, Diósdi Szent Gellért Vegyeskar, Canticum Novum kamarakórus, Gaudium Kórus, Harmónia Vegyeskar.

Mivel kilencedikként léptünk színpadra, alkalmunk nyílt az első pár produkciót megnézni és beéneklésre is volt lehetőségünk. A házigazdák külön öltözőkről gondoskodtak a kórusok részére. Jó volt a már előző alkalmakkor megismert kórusokkal találkozni az ismerős arcokat újra látni.

Színpadra lépés előtt Ozsda Erika, a Művelődési Központ helyettes vezetője bemutatta a kórusokat és a megszólaltatott műveket. Nem kis derültséget keltett a közönség soraiban vegyeskarrá alakulásunk története két férfi tag belépésével.

A terem akusztikája nem igazán kedvezett kis létszámú csoportunknak, de annál lelkesebben adtuk elő versenyprogramunkat. Igazán itt tapasztaltuk meg mennyire szükségünk van új tagok belépésére, létszámunk gyarapítására.

A kórusok bemutatója után a zsűri visszavonult értékelni a produkciókat, majd eredményhirdetés következett.

A zsűri elnöke Somogyvári Ákos zenetanár a KÓTA vezetőségi tagja és Stiblo Anna énekművész, zenetanár értékelték az énekkarok produkcióit, kiemelve azok értékeit és felhívták a figyelmünket az apróbb hibákra, hiányosságokra.

A kórusvezetők emléklapot és oklevelet vehettek át, majd a díjak kiosztására került sor.  Külön díjat kaptak: a diósdi Szent Gellért Vegyeskar, a százhalombattai Chorus Matricanus Női Kar, az érdi Harmónia Vegyeskar. A KÉKÉK vándorserlegét a Törökbálinti Lendvai Károly Férfikar vehette át.

Búcsúzóul mindannyiunk örömére a 10 kórus együtt énekelt három magyar népdalt.

Szanyóné Kusa Gyöngyi

vissza

 

2009.
 

Adventi koncertjeink

Immár hagyománnyá vált, hogy a Gaudium Kórust hallhatja a nagyközönség adventkor.
Így lesz ez idén is, hiszen három alkalommal is előadjuk a repertoár új darabjait Tárnokon, köztük egy angol nyelvű gospelt. Idén Érdre is ellátogatunk, valamint vendégül látjuk a diósdi Szent Gellért Vegyeskart, akikkel közösen is énekelünk majd. Az ingyenes koncerteken megvásárolható  kórusunk CD-je is, 1500 forintos áron.

A Gaudium Kórus adventi koncertjeinek időpontjai és helyszínei:

–   December 12., szombat, a 15 órakor kezdődő műsor keretében, a tárnoki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola aulájában

 

   December 13., vasárnap 11 órától, az Érd-parkvárosi református templomban (Csurgói u. 4.)

 

   December 19., szombat 17 órától a tárnokligeti római katolikus templomban

 

   December 20., vasárnap 17 órától, a Tárnoki Lokálpatrióták Kulturális Egyesülete szervezésében, a Tárnok-falusi római katolikus templomban. Közös koncert a diósdi Szent Gellért Vegyeskarral.

 

Október 17. Közös koncert a 25 éves érdi Szirmok Nőikarral

Az érdi Szirmok Városi és Pedagógus Női Kar fennálásának 25 éves jubileumát ünnepeltük egy közös koncerttel az érdi Jézus Szíve templomban. Előadásunkban az idén nyáron megjelent Néked zeng című CD-nkről énekeltünk műveket, valamint előadtuk Draskóczi László: Áldjon az Úr című  kánonját. Előadásunk után a jubiláló kórus műsorában gyönyörködhettünk, köszönet érte!

Ezúton is gratulálunk a Szirmok Női Karnak és köszönettel tartozunk Mézes Gyöngyinek a zongorakíséretért.

Október 11. Tárnoki Búcsú

Kórusunk megalakulásának hét éves évfordulóján a tárnoki falusi Rózsafüzér királynéja római katolikus templom búcsúja alkalmából celebrált misén adtunk szolgálatot. Az alkalomhoz illően a CD-n is szereplő Bárdos Lajos: Angyaloknak királynéja című művét, valamint az egyházközségi kórussal közösen Caspar Ett: Pange lingua és  Pinczinger József: Itt jelen vagyon kórusműveit énekeltük.

Az ünnepi miséről az Érd TV összeállítását az alábbi linken lehet megtekinteni: http://www.erdtv.hu/index.php/videotar.html?task=videodirectlink&id=905

 

Szeptember 19. Lemezbemutató koncert a Tárnoki Kőfejtőben

A Gaudium Kórus Néked zeng című CD-jének bemutató koncertjére a Tárnoki Kőfejtő fehér termében került sor. Több, mint 100 fős hallgatóságunk számára tizenegy művet adtunk elő. Ezekből négy a  Videók menüpontban megtekinthető és meghallgatható.

Köszönettel tartozunk a Tárnoki Művelődési Ház és Könyvtárnak a koncert szervezésében, valamint a Mizsei Fuvar Kft-nek a zongoraszállításban nyújtott segítségért.

Koncertünk egyik hallgatója, Péter Katalin véleménye a Rólunk írták menüpontban olvasható, Köszönet az élményért címmel.

 

 Június 21. CD felvétel a sóskúti Római Katolikus Plébániatemplomban

 

Mérföldkövet jelentő lépésre került sor ezen a napon, végre elkészíthettük első CD-nket. Az egész napos fáradtságos, de örömteli munka során 20 kórusművet énekeltünk a lemezre. Közreműködőink voltak M. Hajtun Zsuzsa zongorakísérő, Szász Annamária szólista, a CD elkészítésének támogatói Tárnok Nagyközség Önkormányzata és a SZIGET-COM Kft. Köszönettel tartozunk Kurucz Zoltán plébánosnak, Ladányi Tibor hangmérnöknek és Szűcs Péternek, aki rendelkezésünkre bocsátotta zongoráját. A Néked zeng című hanglemez 2009 augusztusában jelenik meg, s ősszel egy lemezbemutató koncertet tervezünk.

Az 1500 forintos áron kapható CD a gaudiumkorus@freemail.hu címen rendelhető meg. Honlapunk nyitóoldalának háttérzenéjeként Vecchi: Néked zeng című műve hallható, amely egyben a CD címadó dala is. Gastoldi: A táncos című műve a Repertoárunk menüpontból tölthető le. A CD-felvétel során készült fényképek a Fotók menüpontban tekinthetők meg.

 

Június 13. Kórustalálkozó az Alcsúti Arborétum kápolnájában

Az Alcsútdobozi Echo Kamarakórus meghívására június 13-án, a vadregényes Alcsúti Arborétum középkori hangulatot sugárzó kápolnájában vettünk részt baráti kórustalálkozón.

Fellépőtársaink voltak: a házigazda, Alcsútdobozi Echo Kamarakórus, a Josquin Kórus Bicskéről, az Összhang Kamarakórus Csákvárról, a Szakály Mátyás Férfikar Biatorbágyról és a Zirci Városi Vegyeskar. A programban még tárnoki Gaudium Nőikarként jelentünk meg, de fellépésünkön már két férfitagunkkal, vegyeskari műveket is énekeltünk.

A találkozó végén a jelenlévők gyönyörűségére a hat fellépő egyetlen hatalmas kórussá egyesülve elénekelte Susato: Signum című, a zene, a dal örömét dicsőítő szerzeményét.

A fellépésről készült fotókat a Fotók menüpontban lehet megtekinteni.

 

Április 25. Pártfogók Bálja a Művelődési Házban

 Főszervezőként  vettünk részt a Pártfogók Bálján, melynek célja a Tárnokon működő civil szervezetek bemutatása és a helyi támogatók és vállalkozók összefogása.volt. Remek alkalom adódott számunkra is a bemutatkozásra. Igyekeztünk több oldalunkról megmutatkozni. Előadtunk népdalfeldolgozásokat, reneszánsz műveket egyaránt, s mivel kórusunk ez évben két férfi taggal bővült, lehetőségünk nyílt vegyeskari művek előadására.is. A műsorban Dobos Erika, Szanyó Adrienn, és Zelenka Péter szóló ének tudásukat is megcsillogtathatták. Riha Emil ütősegyüttesével már a Reneszánsz esten is szerepeltünk együtt. Ezen az estén ez a remek kis csapat újra megmutatta, hogy az együttzenélés milyen jó hangulatot tud teremtemteni a hallgatók és az előadók számára.

vissza

2008.

December 12. Adventi Hangverseny a Római Katolikus Templomban

A karácsonyi ünnepre való készülődés, várakozás hangulatát a hagyományos adventi hangversenyünkkel igyekeztünk meghitté varázsolni. Erre az alkalomra mindig különös örömmel készülünk. Az előadáson vendégeink voltak Szász Annamária – ének, zongorán kísért Dr. Szűcs László és az előző évekhez hasonlóan prózai szereplőink voltak Dobos Erika és Őr Bea személyében.

 

November 15. II. Tárnoki Kórustalálkozó

Az immár másodszor megrendezésre került eseménynek a Művelődési Ház adott otthont. A találkozón négy kórus képviseltette magát: a házigazda Gaudium Kórus mellett vendégeink voltak az Alcsútdobozi Echo Kamarakórus, karvezető: Borbély Józsefné, a Szakály Mátyás Férfikar Feleki László vezetésével és a Diósdi Női Kar, karvezető: Dr. Sirákné Kemény Kinga. A színvonalas előadást kötetlen beszélgetéssel és egy kis vendéglátással,  zártuk. A találkozó megrendezésénél segítségünkre voltak: Tárnok Nagyközség Önkormányzata, Ament Éva grafikus-művész izléses dekorációival, Pandúr Józsefné virágboltos gyönyörű virágaival, és a Pici-Poci Falatozó a vacsora elkészítésében és  helyiségei biztosításával a  tárnoki Művelődési Ház és Könyvtár.

 

Október 23. Nemzeti Ünnep, Kegyeleti Park

Településünk Ünnepi megemlékezésén Bartók Béla: Levél az otthoniakhoz című művének előadásával igyekeztünk bensőséges hangulatot teremteni.

 

Június 6. Reneszánsz Est, Tárnok

Reneszánsz estet szerveztünk  a Művelődési Házban a Tárnoki Lokálpatrióták Egyesületével a 2008-as Reneszánsz év alkalmából. Kórusunk különböző nemzetek reneszánsz kórusműveivel ismertette meg a közönséget. Segítségünkre voltak Riha Emil ütős növendékei: Bakos Orsolya, Pluhár Tamás, Szolnoki Barna. Vendégül hívtuk a Saltarello Régi Zene Együttest, mely bemutatta korabeli hangszereit és az egyes reneszánsz udvarokban jellemző hangulatos zenéket, tánckíséreteket. Közben Dobos Erika és Őr Bea a kor irodalmi alkotásaiból adott ízelítőt.

 

Április 19. Családi ünnep, Érd

Dr. Plenter János és felesége 50. házassági évfordulóján madrigálokat és az alkalomhoz illő kórusműveket énekeltünk Plenter úr kérésére. E kedves ajándékot nagy örömmel fogadta Georgina asszony.

 

Március 16. Római Katolikus Templom, Tárnok

Részt vettünk a Virágvasárnapi Passió éneklésében.

 

Március 15. Tárnok, Emlékpark

Részt vettünk az ünnepi megemlékezésen.

 

Március 2. Karmelita Templom, Érd

      Pergolesi: Stabat Mater c. művét adtuk elő az Érdi Szirmok Nőikarral és az Érdi Bach Kamarazenekarral együttesen egy csendes Húsvét előtti áhitaton belül. Az áhitaton kórusművek és versenyművek is elhangzottak.

 

Március 1. Gazdagréti Református Templom

      Pergolesi: Stabat Mater c. művét adtuk elő az Érdi Szirmok Nőikarral és az Érdi Bach Kamarazenekarral együttesen egy jótékonysági hangverseny keretén belül. A hangversenyen kórusművek és versenyművek is elhangzottak. 

vissza

 

   2007.

December 15. Adventi hangverseny, Tárnok

A római katolikus templomban tartott adventi hangversenyen szerepeltünk. A Tárnoki Lokálpatrióták által szervezett műsor szereplője volt az Etyeki Sygnum Kórus, Szász Annamária ének, Dobos Erika és Őr Bea próza és a Gaudium Kórus. A karácsonyi hangulatot fokozta a műsor végén felhangzó „Mennyből az angyal”, melyet a két kórus a közönséggel együtt énekelt orgonakíséret mellett.

 

December 14. Adventi hangverseny, Sóskút

Megtartottuk első adventi hangversenyünket Sóskúton. A hallgatóság csekély létszáma ellenére mi nagyon élveztük a római katolikus templom kiváló akusztikáját. Első alkalommal kísért bennünket orgonán Nagy Nándor Richárd

 

November 30. Művelődési Ház, Tárnok

Kodály Emlékestet szerveztünk a zeneszerző halálának 40. születésének 125. évfordulója alkalmából. A szervezésben segítségünkre volt a Lokálpatrióták Egyesülete. Az estre Kodály egyik tanítványát, Dr. Barsi Ernő tanárurat hívtuk meg, aki a népdalgyűjtésről és a magyar népdalokról tartott élményszerű előadást. Az esten felhangzottak Kodály dalai László Nóra énekével és Miskei László zongorakíséretével. A Gaudium Kórus által néhány kórusműve is megszólalt.

 

Október 23. Emlékpark , Tárnok

A Nemzeti Ünnepünkre való megemlékezést kórusunk nyitotta és zárta egy-egy művel.

 

Október 08. Katolikus Templom, Tárnok

A Rózsafüzér királynőjének Temploma búcsúja alkalmából egyházi művekkel gazdagítottuk az ünnepi misét. Orgonán kísért Nagy István kántor.

 

Szeptember 15. Családi ünnep, Tárnok

Ismét kórusmuzsikával köszönthettük egyik kórustagunkat  esküvője alkalmából.

 

Június 30. Minősítő hangverseny, Etyek

Az etyeki Sygnum Kórussal egyetemben minősültünk a KÓTA által előírt szabályok szerint. Kórusunk a hagyományos kategóriában ezüst minősítést szerzett. Előadásunkat Kunné Szőnyei Erzsébet zongorakísérete segítette.

 

Június 2. Családi ünnep, Tárnok

Egyik kórustagunk templomi esküvőjén énekeltünk, ezzel köszöntve az ifjú párt.

 

Május 4. Művelődési Ház, Tárnok

Településünk Nyugdíjas Klubja által szervezett Anyák napi műsoron énekeltünk.

 

Április 10. Művelődési Ház, Tárnok

Felléptünk a Lokálpatrióták által szervezett Költészet napi megemlékezésen.

 

        Április 1. Római Katolikus Templom, Tárnok

A Virágvasárnapi passió éneklésében közreműködtünk.

vissza